Ο Ερντογάν στον τόπο της τραγωδίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – και για πολλούς ο ηθικός αυτουργός του μακελειού στην Άγκυρα με πάνω από 100 νεκρούς - επισκέφτηκε την Τετάρτη το πρωί το σημείο της διπλής βομβιστικής επίθεσης, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα. 

Ο Ερντογάν μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, κατέθεσε λίγα κόκκινα γαρύφαλλα έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου το Σάββατο ανατινάχθηκαν δύο βομβιστές αυτοκτονίας σε διαδήλωση υπέρ της ειρήνης από Κούρδους ακτιβιστές και αριστερές οργανώσεις. 

Επίσης, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το αυξανόμενο κύμα λαϊκής οργής εναντίον του, ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως υπήρξαν «σφάλματα» των κυβερνητικών αρχών σε σχέση με την πολύνεκρη επίθεση. 

Την ίδια ώρα, τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας παύθηκαν από τα καθηκοντά τους. Σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο αναφέρει ότι ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας Κάντρι Καρτάλ καθώς και οι επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας και της υπηρεσίας πληροφοριών του Σώματος απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα σχετικά με την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Επίσης, το τουρκικό κυβερνών κόμμα AKP έχει αναστείλει έως την Παρασκευή τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ενώ μερικές από τις επόμενες συγκεντρώσεις του κόμματος θα πραγματοποιηθούν με κεντρικό σύνθημα "ενότητα εναντίον της τρομοκρατίας".