Πακιστάν: Εκατοντάδες νεκροί την ημέρα από τον καύσωνα στο Καράτσι

To κύμα καύσωνα που πλήττει το νότιο Πακιστάν έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 700 ανθρώπους τις τελευταίες τρεις ημέρες, ιδίως στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, στη μεγαλούπολη Καράτσι, όπου οι αρχές έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία.

Η πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφθεί στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο υδράργυρος ανήλθε στους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος δυσχεραίνουν τη λειτουργία του συστήματος υδροδότησης.

Το νοσοκομείο Τζίνα, το μεγαλύτερο στο Καράτσι, δέχθηκε αυτές τις ημέρες 3000 ανθρώπους που είχαν υποστεί θερμοπληξία, εκ των οποίων οι 200 είχαν ήδη αποβιώσει κατά τη διακομιδή τους ή πέθαναν στο νοσοκομείο, ανέφερε ο γιατρός Σάμι Τζαμάλι.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει στο μεγάλο αριθμό των εισαγωγών, η επαρχιακή κυβέρνηση του Σιντ έθεσε σε κατάσταση συναγερμού όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, ανακάλεσε τις άδειες των ιατρών και αύξησε τα αποθέματα φαρμάκων. Στους δρόμους έχουν στηθεί αυτοσχέδια νοσοκομεία έκτακτης ανάγκης. Ενώ ο στρατός είναι σε επιφυλακή μη γίνουν έκτροπα.

«Οι υπάλληλοί μας ζητούν από τις οικογένειες να κρατήσουν τις σορούς καθώς τα κέντρα μας δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν περισσότερα θύματα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης του Πακιστάν, Edhi,  Ανουάρ Καζμί.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα στα νεκροτομεία, οι αρχές έχουν δώσει οδηγία οι ταφές των ανθρώπων αγνώστων στοιχείων να γίνονται το ταχύτερο δυνατόν. Ανάλογες εκκλήσεις γίνονται και στις οικογένειες, να μην καθυστερούν την ταφή των αγαπημένων τους προσώπων, λόγω της κατάστασης.

Εκτός από το Καράτσι τουλάχιστον 10 νεκροί έχουν καταγραφθεί έως σήμερα στο υπόλοιπο της επαρχίας Σιντ και τουλάχιστον 10 σε περιοχές βορειότερα, στην επαρχία Παντζάμπ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο υδράργυρος παραμένει στα ύψη, κοντά στους 44,5 βαθμούς Κελσίου, όμως η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ότι αργότερα μέσα στην ημέρα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, που ενδέχεται να οδηγήσουν στην πτώση της θερμοκρασίας.