Θερίζει ζωές ο καύσωνας στο Πακιστάν: Πάνω από 500 οι νεκροί

Μια χώρα που λιώνει κάτω από τον καυτό ήλιο το Πακιστάν. Ξεπερνά πλέον τους 500 ο αριθμός των νεκρών από τον καύσωνα στη χώρα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Στους δρόμους έχουν στηθεί αυτοσχέδια νοσοκομεία έκτακτης ανάγκης. Ενώ ο στρατός είναι σε επιφυλακή μη γίνουν έκτροπα.

Παρατεταμένες είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση κάτι που έχει ξεσηκώσει κατακραυγή εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας και της K-electric, της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Καράτσι, την πλουσιότερη πόλη της χώρας των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η θερμοκρασία στην πόλη έχει αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες, από 37 που είναι η φυσιολογική γι' αυτή την εποχή, αλλά οι μετεωρολογικές αρχές λένε ότι αναμένεται βροχή.

Ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία του Καράτσι ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 ασθενείς πέθαναν εκεί από αφυδάτωση ή από εξάντληση εξαιτίας της ζέστης.

"Ορισμένοι διακομίστηκαν ήδη νεκροί, ενώ άλλοι πέθαναν στη διάρκεια της θεραπείας. Εξακολουθούμε να δεχόμαστε μία ατελείωτη ροή ασθενών", δήλωσε στο Ρόιτερς ο δρ Σίμιν Τζαμάλι, ένας εκ των διευθυντών του Jinnah Postgraduate Medical Centre.

Η παραστρατιωτική δύναμη Rangers έχει στήσει αυτοσχέδια νοσοκομεία σε αρκετά σημεία της πόλης, όπου παρέχονται νερό και άλατα κατά της αφυδάτωσης.

Η περιφερειακή κυβέρνηση δέχεται κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για κακοδιαχείριση της κρίσης, η οποία εντάθηκε από τις μαζικές διακοπές ρεύματος.

Ένας βουλευτής, μάλιστα, πρότεινε το κοινοβούλιο να κλείσει το κλιματιστικό του σύστημα για μία ώρα δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη του προς τον λαό.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης υπερφορτώθηκε καθώς οι πολίτες ανοίγουν τους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά τους και οι οικογένειες μαγειρεύουν όλες τις ίδιες ώρες. Ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, κατά τον οποίο οι περισσότεροι μουσουλμάνοι νηστεύουν στη διάρκεια της ημέρας, ξεκίνησε την Παρασκευή. Είναι παράδοση οι οικογένειες να διακόπτουν ταυτόχρονα τη νηστεία τους.