Αποκλεισμένη και χωρίς ρεύμα η Γάζα, στο έλεος των Ισραηλινών

"Ο ισραηλινός στρατός είναι ηθικός. Δεν φιλοδοξεί να πληγώσει ούτε έναν αθώο. Επιχειρούμε μόνο εναντίον τρομοκρατικών στόχων. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη βλάβη αθώων πολιτών είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιτίθενται εναντίον των πόλεων και των πολιτών μας και χρησιμοποιούν το δικό τους λαό ως ανθρώπινη ασπίδα" δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, λίγες ώρες μετά την εντολή για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γαζας και την δραματική αύξηση των νεκρών Παλαιστινίων. 

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης την κλιμάκωση της χερσαίας επιχείρησης , η οποία άρχισε τα ξημερώματα της Παρασκευής, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτασε τους  285, το  80% άμαχοι. Μέχρι την νύχτα της Πέμπτης, τα θύματα δεν ξεπερνούσαν τα 230.    

Αν και το Ισραήλ τονίζει ότι πως η εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι περιορισμένης έκτασης με στόχο τις σήραγγες των ισλαμιστών μαχητών της Χαμάς, την Παρασκευή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι —περιλαμβανόμενων 3 εφήβων, ενός μωρού 5 μηνών και μιας πενταμελούς οικογένειας που ξεκληρίστηκε, όταν το σπίτι τους  χτυπήθηκε από οβίδα ενός άρματος.   

Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα σχεδόν διπλασιάστηκε σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.                                 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε πως η απόφαση για την χερσαία επίθεση ελήφθη αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες εναλλακτικές και "πως χωρίς την επέμβαση από εδάφους θα πληρώναμε μεγαλύτερο τίμημα".

Εν τω μεταξύ, το 70% της Λωρίδας της Γάζας είναι χωρίς ηλεκτρισμό ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στον βόρειο τομέα, όπου δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα.  

"Το Ισραήλ μας έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα. Συνήθως λαμβάνουμε 120 μεγαβάτ και σήμερα η παροχή είναι μηδενική. Ζητήσαμε από τον Ερυθρό Σταυρό να συνεργαστεί με τις ομάδες μας για να επισκευαστούν ορισμένες γραμμές που κόπηκαν στη Γάζα. Ζητήσαμε επίσης από τις ισραηλινές υπηρεσίες ηλεκτρισμού να επισκευάσουν γραμμές στη δική τους πλευρά αλλά απάντησαν ότι αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο" ανακοίνωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού στη Γάζα, Φάτι Σέιχ Χαλίλ.   

Στον παλαιστινιακό θύλακα, έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ζουν "στοιβαγμένοι και σε άθλιες συνθήκες 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Ακόμη και σε περιόδους ηρεμίας, οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα είναι καθημερινές, από 8 έως τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να πλήττεται η λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων, καταστημάτων ή εργοστασίων επεξεργασίας υδάτων του εδάφους και του πληθυσμού του.

Περίπου το 30% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Λωρίδας της Γάζας διασφαλίζεται από ένα μόνο εργοστάσιο που ανεφοδιάζεται από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στον παλαιστινιακό θύλακα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 360 μεγαβάτ, εκ των οποίων 120 καλύπτονται από το Ισραήλ, 22 από την Αίγυπτο και 80 παράγονται από το εργοστάσιο. 

Η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ ξεκίνησε μετά την απόρριψη της αιγυπτιακής πρότασης για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή.

Η προηγούμενη μεγάλη επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ήταν στα τέλη του 2008. Τότε σκοτώθηκαν 1.400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί.