Ισραήλ-Γάζα: Εν μέσω επιδρομών οι συζητήσεις για εκεχειρία

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς στο Κάιρο για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία, μετά από 10 ημέρες σφοδρών μαχών και αεροπορικών επιδρομών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230 Παλαιστίνιους- στην πλειοψηφία τους άμαχους.   

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι το Τελ Αβιβ και οι Παλαιστίνιοι ισλαμιστές μαχητές συμφώνησαν σε μια εκεχειρία στη Γάζα από αύριο Παρασκευή στις 06:00, πληροφορία ωστόσο που διαψεύστηκε αμέσως και από τις δύο πλευρές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν δήλωσε ότι "προς το παρόν η είδηση της εκεχειρίας είναι αναληθής" ενώ ο εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Oι αιγυπτιακές αρχές, που παίζουν τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, επίσης δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν μια συμφωνία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Χάζεμ Αμπού Σανάμπ, έναν αξιωματούχο της Φάταχ, του κινήματος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται στο Κάιρο, "υπάρχει κάτι στο τραπέζι, όμως τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη".  

Εν τω μεταξύ, μετά την λήξη της πρωινής 5ωρης κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ισραηλινές επιδρομές σε στόχους στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. 

Μάλιστα, το Τελ Αβίβ είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, ακόμα και μετά την λήξη της προσωρινής εκεχειρίας. 

Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύκτας ο ισραηλινός στρατός έπληξε 37 στόχους της Χαμάς και τρεις Παλαιστίνιοι- ανάμεσα του ένα εξάχρονο αγοράκι-  σκοτώθηκαν,  λίγο πριν αρχίσει η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.