Ντίλμα Ρούσεφ: Βραζιλιάνοι, το κεφάλι ψηλά!

"Πολύ λυπημένη" η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ζήτησε από τους συμπατριώτες της να μην πτοηθούν μετά την ιστορική ήττα της Εθνικής Βραζιλίας από τη Γερμανία (7-1) στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μπέλο Οριζόντε.

"Όπως όλοι οι Βραζιλιάνοι, έχω στενοχωρηθεί παρά πολύ από την ήττα. Είμαι πολύ λυπημένη για όλους μας, για τους οπαδούς, για τους παίκτες", έγραψε η Ρουσέφ σε μηνύματα στο λογαριασμό της στο Twitter. "Ωστόσο δεν πρέπει να πτοηθούμε" πρόσθεσε ζητώντας από τους Βραζιλιάνους να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, αναφέροντας τους στίχους της πασίγνωστης σάμπα "Volta Por Cima", του βραζιλιάνου συνθέτη Πάουλο Βαντζολίνι.

Πριν από την ταπεινωτική ήττα, τη χειρότερη στην ιστορία της βραζιλιάνικης Σελεσάο, η πρόεδρος εξέφραζε ικανοποίηση για την επιτυχία του Μουντιάλ, του οποίου η διοργάνωση εξελίχθηκε χωρίς να προκύψουν σοβαρά προβλήματα παρά τις αρχικές ανησυχίες.

Υποψήφια για μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου, η Ρουσέφ που είχε δεσμευτεί εδώ και μήνες ότι η Βραζιλία θα διοργάνωνε το Μουντιάλ, αύξησε τη δημοτικότητά της κατά τέσσερις μονάδες στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, λαμβάνοντας ποσοστό 38% των προθέσεων ψήφου και διατηρώντας σταθερό προβάδισμα έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για το πολύ υψηλό κόστος του Μουντιάλ (11 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη χαοτική προετοιμασία της διοργάνωσης, τις καθυστερήσεις στην κατασκευή γηπέδων και υποδομών, καθώς και για την εγκατάλειψη πολλών σχεδίων αστικής κινητικότητας.

Ωστόσο, η Ρούσεφ διαχωρίζει πάντα την πολιτική της τύχη από αυτήν της Σελεσάο στο Μουντιάλ, έχοντας δηλώσει επανειλημμένα ότι η Βραζιλία θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει ή να χάσει. Οι αντίπαλοί της φοβούνταν ωστόσο πως μια νίκη της Βραζιλίας στον τελικό στις 13 Ιουλίου στο Μαρακανά θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της