Συνεχίζεται η απεργία εργαζομένων στο μετρό του Σάο Πάολο

Μόλις τρεις ημέρες πριν από το Μουντιάλ, οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο, της μεγαλούπολης της Βραζιλίας όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας Βραζιλία- Κροατία, διανύουν την 5η ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων διεκδικώντας αύξηση 12,2% των αποδοχών τους. 

Το συνδικάτο των εργαζομένων ψήφισε υπέρ της συνέχισης της απεργιακής κινητοποίησης, παρά το γεγονός ότι χθες, Κυριακή, κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από το εργατοδικείο της χώρας.

Για άλλη μια φορά σήμερα, οι απεργοί μαζί με αριστερές εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις και άλλους φορείς κατέβηκαν στους δρόμους. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο της οικονομικής πρωτεύουσας (Ρούα Βεργζουέιρο) βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων κι εμποδίζοντας την κυκλοφορία,. Τελικά η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει και σημειώθηκαν άγρια επεισόδια.

Η απεργία έχει προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στο Σάο Πάολο και απειλεί να διαταράξει τη διεξαγωγή της τελετής έναρξης, καθώς και το πρώτο παιχνίδι, του Μουντιάλ ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Βραζιλίας και της Κροατίας, την Πέμπτη στην Αρένα Κορίνθιανς.

Το δικαστήριο κάλεσε το συνδικάτο να τερματίσει την απεργία επιβάλλοντάς του παράλληλα πρόστιμο, που φτάνει τα 30.000 ευρώ (100.000 βραζιλιάνικα ρεάλ), ανά ημέρα απεργίας.