Μουντιάλ: Χωρίς μετρό απειλούν να αφήσουν το Σάο Πάολο οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο απείλησαν σήμερα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και κατά την διάρκεια του Μουντιάλ, εάν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.

Οι εργαζόμενοι απεργούν εδώ και τρεις ημέρες, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, όπου το παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ξεκινά την Πέμπτη. 

Η δικαιοσύνη της Βραζιλίας έκρινε σήμερα παράνομη και καταχρηστική την απεργία, κάλεσε το συνδικάτο να τερματίσει την κινητοποίηση και του επέβαλε ποινή 100.000 ρεάις (περίπου 30.000 ευρώ) ανά ημέρα απεργίας.

"Ψήφισαμε υπέρ της πρότασης να συνεχίσουμε την απεργιακή κινητοποίηση", δήλωσε ο Τιάγκο Μαρσελίνιου Περέιρα, εκπρόσωπος του συνδικάτου, μετά από γενική συνέλευση των εργαζομένων, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά τη δικαστική απόφαση.

Το μετρό είναι το πιο πρακτικό μέσο μετακίνησης για να μεταβεί κάποιος στο γήπεδο της ομάδας Κορίνθιανς, όπου θα διεξαχθεί ο εναρκτήριος αγώνας του Μουντιάλ (Βραζιλία-Κροατία) την 12η Ιουνίου.

Το συνδικάτο ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την κινητοποίηση υποστηρίζει το 90 ως 95% των περίπου 9.500 εργαζομένων στο μετρό, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών των συρμών, των υπαλλήλων ασφαλείας και των εργαζομένων στη συντήρηση των συρμών και των γραμμών.

Οι απεργοί ζητούν να αυξηθούν οι μισθοί τους κατά τουλάχιστον 12,2% και δεν αποδέχθηκαν χθες Παρασκευή την αντιπροσφορά να τους δοθούν αυξήσεις 9,5%, που έκανε η κυβέρνηση της πολιτείας του Σάο Πάουλο.

Η απεργία των των εργαζομένων στο μετρό εντάσσεται σε ένα κύμα κινητοποιήσεων σε διάφορους κλάδους (οδηγοί λεωφορείων, αστυνομικοί, κ.ά.) στη Βραζιλία, κυρίως με μισθολογικά αιτήματα, καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη χώρα.

Παράλληλα, διαδηλώσεις εναντίον του Μουντιάλ γίνονται συχνά και ορισμένες είναι προγραμματισμένο να γίνουν και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.