Πρωθυπουργός Αυστραλίας: Εντοπίσαμε τα μαύρα κουτιά

"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα σήματα που έχουμε λάβει τις τελευταίες μέρες και τα οποία ερευνούμε, προέρχονται από τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ της Malaysia Airlines" δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των συγγενών των θυμάτων της μοιραίας πτήσης. 

Μιλώντας στην Κίνα, ο Άμποτ είπε ότι οι ομάδες έρευνας έχουν πλέον περιορίσει πολύ την περιοχή αναζήτησης, σύμφωνα με τα τέσσερα ηχητικά σήματα που έλαβε το Αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.  Στο διάγραμμα με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται η σημερινή ζώνη ερευνών.  

Σύμφωνα με αυστραλιανούς αξιωματούχους που ηγούνται της επιχείρησης εντοπισμού, τα σήματα αυτά προέρχονται από τους καταγραφείς της πτήσης ΜΗ370, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου.

Ωστόσο, ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται, καθώς "έχουμε μπει στο στάδιο όπου το σήμα από το μαύρο κουτί έχει αρχίσει να ξεθωριάζει." 

Δήλωσε επίσης ότι, το να εντοπίσουν το μαύρο κουτί, είναι πολύ διαφορετικό από τα να καταφέρουν να το ανασύρουν από το βάθος του Ινδικού Ωκεανού, ώστε να το εξετάσουν και δώσουν απαντήσεις στο μυστήριο του χαμένου αεροσκάφους. "Πολύ σημαντικό επίσης είναι να καταφέρουμε να βρούμε κάποια συντρίμμια του Μπόινγκ" δήλωσε ο Άμποτ.  

Αντίθετη ωστόσο είναι η γνώμη του Αυστραλού επικεφαλής των ερευνών, Ανγκους Χιούστον, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "η ανάλυση του σήματος που εντοπίσθηκε από αυστραλιανό πλοίο, δείχνει ότι δεν είναι πιθανόν ότι προέρχεται από τα μαύρα κουτιά της πτήσης Η370" και δεν έχει υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις έρευνες.

Την Πέμπτη, αεροσκάφος κατέγραψε ένα ηχητικό σήμα στον ίδιο χώρο με τις τέσσερις προηγούμενες ανιχνεύσεις αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο δεν συνδέεται με τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ.