Μαλαισία-Μπόινγκ: Νέο σήμα εντόπισε αυστραλιανό αεροσκάφος ερευνών

Ένα αυστραλιανό αεροσκάφος που συμμετέχει στην διεθνή επιχείρηση εντοπισμού του εξαφανισμένου Μπόινγκ της Malaysia Airlines- το οποίο αγνοείται από τις 8 Μαρτίου- ανέφερε σήμερα ότι έπιασε ένα ασθενές σήμα στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, που ίσως σχετίζεται με το χαμένο αεροσκάφος.  

Σύμφωνα με Αυστραλούς αξιωματούχους- οι οποίοι ηγούνται των ερευνών- ανέφεραν ότι ένα αεροσκάφος P-3 Orion εντόπισε το πιθανό σήμα στην ίδια περιοχή όπου το αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield είχε εντοπίσει δύο  ηχητικά σήματα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το σήμα που εντόπισε το αεροσκάφος σήμερα απαιτεί περαιτέρω ανάλυση, αλλά θα μπορούσε να προέρχεται από "τεχνητές πηγές", όπως πχ τα μαύρα κουτιά, αν και πλέον οι μπαταρία τους έχει λήξει. 

Τα σήματα προέρχονται από τις δεκάδες σημαδούρες ηχητικής ανίχνευσης, που έχουν ριχτεί στον ωκεανό.

Κάθε μια από αυτές, είναι εξοπλισμένη με μια ειδική συσκευή ακρόασης, που ονομάζεται υδρόφωνο και η οποία μεταδίδει δεδομένα από τον βυθό μέσω ραδιοκυμάτων.

Το Boeing 777 εξαφανίστηκε πριν από περίπου ένα μήνα καθώς εκτελούσε πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, μεταφέροντας 239 επιβάτες.   

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η ζώνη ερευνών για τον εντοπισμό κάποιου ίχνους από την μοιραία πτήση MH370, περιορίζεται πλέον μια έκταση 57.923 τετραγωνικών χιλιόμετρων, περίπου 2.280 χιλιόμετρα βόρειο-δυτικά του Περθ. 

"Θεωρώ ότι ερευνούμε στη σωστή περιοχή, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε οπτικά τα συντρίμμια του αεροσκάφους προτού επιβεβαιώσουμε ότι εδώ συνετρίβη η πτήση MH370", δήλωσε ο Αυστραλός επικεφαλής των ερευνών Άνγκους Χιούστον, προειδοποιώντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αναζήτηση.

"Έχω ενημερωθεί από τους ειδικούς ότι υπάρχει πολύ άμμος στον πυθμένα. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει ιδιαίτερα τις έρευνες καθώς ένα παχύ στρώμα λάσπης μπορεί να έχει καλύψει τα συντρίμμια με αποτέλεσμα να καταστεί δύσκολη η οπτική υποβρύχια αναζήτηση", είπε.