Μαλαισία: Ίσως δεν μάθουμε ποτέ το μυστικό του Μπόινγκ

Οι αρχές της Μαλαισίας προειδοποίησαν σήμερα ότι ίσως δεν γίνουν πότε γνωστές οι αιτίες για την εξαφάνιση του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Najib Razak κατευθύνεται στην Αυστραλία για συνομιλίες με την κυβέρνηση, σχετικά με την επιχείρηση αναζήτησης του χαμένου Μπόινγκ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαλαισίας είπε χαρακτηριστικά ότι η έρευνα θα μπορούσε "να συνεχιστεί και συνεχιστεί" επ' άπειρον χωρίς αποτέλεσμα. 

Δέκα αεροπλάνα, εννέα πλοία και ένα βρετανικό υποβρύχιο ψάχνουν για συντρίμμια το νότιο Ινδικό, όπου υπολογίζεται ότι κατέπεσε στις 8 Μαρτίου η πτήση MH370 με 239 άτομα. 

Όσο όμως οι μέρες περνούν χωρίς αποτέλεσμα, ειδικοί προειδοποιούν ότι πιθανότατα να μην βρεθεί πότε κάποιο ίχνος του μοιραίου αεροσκάφους. 

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για τον εντοπισμό του μαύρου κουτιού του αεροπλάνου, το οποίο έχει διάρκεια ζωής της μπαταρίας περίπου 30 ημέρες και χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να βρεθούν τα συντρίμμια.

Διαβάστε: Malaysia ΜΗ370: Ο ειδικός ανιχνευτής μαύρων κουτιών φτάνει στον Ινδικό      

Ο Αυστραλός επικεφαλής της υπηρεσίας συντονισμού της επιχείρησης, Μάρσαλ Χιούστον, δήλωσε ότι η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για την πορεία πτήσης και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες στη θάλασσα, κάνουν τον εντοπισμό οποιουδήποτε ίχνους ακόμη πιο δύσκολο.

"Με άλλα λόγια, δεν έχουμε ακριβή θέση του αεροσκάφους για έξι ώρες πριν αυτό συντριβεί κάπου στον ωκεανό" , είπε σε συνέντευξη του στην Αυστραλιανή Ραδιοτηλεόραση.

"Η πραγματικότητα είναι ότι είναι η πιο πολύπλοκη και προκλητική έρευνα εντοπισμού που έχω δει ποτέ έως τώρα" είπε χαρακτηριστικά ο Μάρσαλ.

Οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει τα μηχανικά προβλήματα ως πιθανή αιτία της εξαφάνιση, αλλά υποστηρίζουν ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το αεροπλάνο άλλαξε σκόπιμα πορεία από το προγραμματισμένο δρομολόγιο του.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαλαισίας δήλωσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται στο πλήρωμα καμπίνας και τους πιλότους, καθώς όλοι οι 227 επιβάτες έχουν αποκλειστεί από πιθανή εμπλοκή σε αεροπειρατεία, δολιοφθορά ή οποιαδήποτε σχέση με τη εξαφάνιση, λόγω προσωπικών ή ψυχολογικών προβλημάτων.