Μαλαισία: Νέα στοιχεία για τις τελευταίες λέξεις του πιλότου

Μια νέα εκδοχή της τελευταίας επικοινωνίας μεταξύ του πύργου ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και στο πιλοτήριο του μοιραίου Μπόινγκ της πτήσης MH370 Κουάλα Λουμπουρ-Πεκίνο, έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι Αρχές της Μαλαισίας. 

Το αεροπλάνο με τους 239 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου. Η τελευταία επαφή του αεροπλάνου πραγματοποιήθηκε στις 01:19 ώρα Μαλαισίας και τα τελευταία λόγια από το πιλοτήριο ήταν: "Καληνύχτα Μαλασιανό τρία επτά μηδέν" και όχι "εντάξει, καλό βράδυ", όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

"Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι η τελευταία συζήτηση που έχει καταγραφεί μεταξύ του πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και του πιλοτηρίου έγινε στις 0119 (ώρα Μαλαισίας) και είναι «Καληνύχτα 370» " δήλωσε το τμήμα πολιτικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Ρίτσαρντ Γοοέσκοτ, η νέα έκδοση των τελευταίων λέξεων είναι "πιο επίσημη και περισσότερο σύμφωνη με τον τρόπο που ένας πιλότος επικοινωνεί συνήθως για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας". 
Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί άλλαξαν οι πληροφορίες ή γιατί πήρε τόσο καιρό στις αρχές να καθορίσουν ποιες ακριβώς ήταν οι τελευταίες λέξεις από το πιλοτήριο. 

Επίσης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ήταν ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης που είπε αυτά τα λόγια, ζήτημα το οποίο εξετάζουν οι εγκληματολογικές υπηρεσίες.  

Πάντως, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανέφερε ότι η ομάδα έρευνας έχει λάβει οδηγίες να δημοσιοποιήσει ολόκληρη την απομαγνητοφώνηση στην επόμενη ενημέρωση των συγγενών.

Λιγοστεύουν τα περιθώρια για τον εντοπισμό του μαύρου κουτιού

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα με το χρόνο για να εντοπίσουν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, μερικές ημέρες πριν εξαντληθούν οι μπαταρίες του. 

Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι έρευνες για την πτήση MH370 μπορεί να διαρκέσουν χρόνια ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι "δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο" και οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμού κάποιου ίχνους του εξαφανισμένου αεροσκάφους θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί.  

Σκάφος του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στις έρευνες, το Ocean Shield, εξοπλίσθηκε σήμερα με μια εξελιγμένη αμερικανική συσκευή εντοπισμού μαύρων κουτιών και με ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος.

Ωστόσο ο πλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Μαρκ Μάθιους δήλωσε πως η έλλειψη πληροφοριών για το πού έπεσε το αεροπλάνο, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ανεύρεσή του.

"Αυτή τη στιγμή η περιοχή έρευνας είναι βασικά ο Ινδικός Ωκεανός. Για να ερευνηθεί χρειάζεται χρόνος που δεν είναι δυνατό να διατεθεί", δήλωσε.

Τα μαύρα κουτιά είναι σχεδιασμένα για να εκπέμπουν σήματα τα οποία λαμβάνουν ειδικά σκάφη που συμμετέχουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους δεν είναι απεριόριστη: μπορούν να εκπέμπουν για περίπου 30 μέρες και ήδη έχουν περάσει 22.

Τα πολυάριθμα αντικείμενα που εντοπίσθηκαν τις προηγούμενες μέρες από ραντάρ και δορυφόρους στη νέα ζώνη ερευνών, δεν προέρχονταν τελικά το τα συντρίμμια του αεροσκάφους αλλά ήταν παλιός εξοπλισμός ψαράδων που έπλεε στον ωκεανό.