Στα ίχνη των ηχητικών σημάτων η έρευνα για το χαμένο Μπόινγκ

Ως η "πιο πολλά υποσχόμενη εξέλιξη" στην μέχρι στιγμής επιχείρηση αναζήτησης του εξαφανισμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines, χαρακτηρίζεται η είδηση ότι το Αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield εντόπισε δυο νέα ηχητικά σήματα, που είναι πιθανόν να προέρχονται από τα μαύρα κουτιά.

Τα σήματα ελήφθησαν μέσα σε διάστημα δυο ωρών, σε μια περιοχή περίπου 1.680 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ. Οι ελπίδες των συγγενών έχουν αναπτερωθεί καθώς τα σήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή όπου τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι πιθανότατα κατέπεσε στις 8 Μαρτίου το Boeing 777. 

O επικεφαλής της αυστραλιανής υπηρεσίας που συντονίζει την έρευνα για τον εντοπισμό της πτήσης MH370, Άνγκους Χιούστον, είπε ότι είναι πολύ πιο αισιόδοξος για την πορεία της επιχείρησης από ότι μία εβδομάδα πριν, ωστόσο σύστησε σε όλους να είναι συγκρατημένοι καθώς ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί ούτε συντρίμμια από το αεροσκάφος. 

Εάν τα σήματα συνεχίσουν να "εκπέμπουν" , ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα με την ονομασία Bluefin 21, θα σταλεί στο βυθό για να ελέγξει την "πηγή" και να βρει πιθανά συντρίμμια του μοιραίου Βοeing στο βυθό. 

Από την πλευρά του, και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ είχε επισημάνει ότι τα συνεργεία αναζήτησης "ελπίζουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι βέβαια" ότι τα ακουστικά σήματα που εντοπίστηκαν προέρχονται από το αγνοούμενο Μπόινγκ.

"Πρόκειται για την πιο δύσκολη αναζήτηση στην ανθρώπινη ιστορία. Αναζητούμε ένα αεροπλάνο το οποίο βρίσκεται στον βυθό ενός πολύ βαθιού ωκεανού και η περιοχή αναζήτησης είναι πολύ, πολύ ευρεία", δήλωσε ο Άμποτ, κρατώντας "μικρό καλάθι".

Εναέρια και πλωτά μέσα με τη βοήθεια ανιχνευτών υψηλής τεχνολογίας συνεχίζουν την αναζήτηση των μαύρων κουτιών, χτενίζοντας τον Ινδικό Ωκεανό. Ο χρόνος όμως μετρά αντίστροφα, καθώς οι μπαταρίες εξαντλούνται και οι καταγραφείς της πτήσης θα σταματήσουν πολύ σύντομα να εκπέμπουν σήμα...