Ερντογάν: Ο 15χρονος Μπερκίν ήταν τρομοκράτης

Ο δεκαπεντάχρονος Μπερκίν Ελβάν- ο οποίος υπέκυψε την Τρίτη στα τραύματα που είχε υποστεί πέρσι το καλοκαίρι από δακρυγόνο της αστυνομίας, όταν είχε βγει για να αγοράσει ψωμί κοντά στην πλατεία Ταξίμ- ήταν ένας ταραχοποιός στην υπηρεσία μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός.

"Η οικογένειά του είπε ότι είχε βγει να αγοράσει ψωμί. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα", υποστήριξε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στη Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ συνεχίζεται για 4η ημέρα το κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τον άδικο θάνατο το αγοριού στην Αγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, το άτυχο αγόρι — σύμβολο της καταστολής του κύματος αμφισβήτησης της περασμένης χρονιάς— ήταν μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και πετούσε "ατσάλινους βώλους" εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Παρόλα αυτά,ο θάνατος του ήταν ατύχημα γιατί η αστυνομία δεν τον είχε θέσει στο στόχαστρο.

"Η αστυνομία δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ήταν 14 ετών, είχε το πρόσωπο καλυμμένο", τόνισε ο Ερντογάν.

Ο θάνατος του Μπερκίν Ελβάν προκάλεσε έντονα συναισθήματα στην Τουρκία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους την Τρίτη και την Τετάρτη, όταν κηδεύτηκε, κραυγάζοντας συνθήματα όπως "δολοφόνε" εναντίον του πρωθυπουργού.

Στις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με δύο νεκρούς. Ένας αστυνομικός 30 ετών απεβίωσε από καρδιακή προσβολή στην πόλη Τουντσελί και ένας νεαρός άνδρας, 22 ετών, σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από πυρά κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων, δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.