Reuters: Τα ραντάρ εντόπισαν το αγνοούμενο αεροπλάνο

Τα ραντάρ του στρατού της Μαλαισίας αναφέρουν ότι εντοπίστηκε στίγμα του αγνοούμενου από το πρωί του Σαββάτου αεροσκάφος με τους 239 επιβαίνοντες, στα στενά της Μαλάκκα, ανάμεσα στη χερσόνησο της Μαλαισίας και τη νήσο Σουμάτρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το στενό της Μαλάκκα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα πλωτά κανάλια του κόσμου, το οποίο διατρέχει κατά μήκος τη δυτική ακτή της Μαλαισίας. Η αεροπορική εταιρεία είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η πτήση, η οποία μετέφερε 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος, ενώ κατά την τελευταία επικοινωνία με το αεροπλάνο, βρισκόταν στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας πάνω από την πόλη Κότα Μπαρού.

"Άλλαξε πορεία μετά την Κότα Μπαρού και άρχισε να πετάει σε χαμηλότερο ύψος. Αυτό συνέβη στα στενά της Μαλάκκα", δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters.

 

 Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι το αεροσκάφος βρέθηκε περίπου 1000 μίλια από το σημείο που χάθηκε! Αυτό από μόνο του προκαλεί ερωτήματα, καθώς αν όντως έχει εντοπιστεί το αεροσκάφος, όχι μόνο γύρισε πίσω προς Κουάλα Λουμπούρ, αλλά κατευθύνθηκε ακόμα πιο δυτικά και μάλιστα πετούσε αρκετή ώρα μετά την απώλεια του στίγματος.  

Δείτε: BINTEO-Μαλαισία: Η στιγμή που το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ

Στο μεταξύ, η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καθώς,μεταξύ των 227 επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, βρισκόταν και τέσσερις Γάλλοι.

Οι επιβάτες με τα πλαστά διαβατήρια  

Σύμφωνα με την σουηδική αστυνομία, ένας από τους δύο Ιρανούς επιβάτες με τα πλαστά διαβατήρια, σκόπευε να πάει στη Σουηδία για να ζητήσει άσυλο. Πρόκειται για τον 29χτονο Ντελαβάρ Σαγέντ Μοχαμάντ Ρεζά, ο οποίος ταξίδευε με το πλαστό ιταλικό διαβατήριο με το όνομα Λουίτζι Μαράλντι.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας του Γκέτεμποργκ, ο Ιρανός που είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ σκόπευε να πάει στο Μάλμε μέσω του Πεκίνου, του Άμστερνταμ και της Κοπεγχάγης.

Ο άλλος επιβάτης του Boeing 777 που ταξίδευε με πλαστό διαβατήριο ονομαζόταν Πουρί Νουρ Μοχαμαντί και ήταν 19 ετών. Ήθελε να μεταβεί στη Γερμανία με πλαστό αυστριακό διαβατήριο.

Πάντως οι δύο άνδρες δεν ευθύνονται για την εξαφάνιση του αεροπλάνου, σύμφωνα με την Interpol, η οποία απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα να έχει σημειωθεί τρομοκρατική ενέργεια. Την ίδια εκτίμηση κάνουν και οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας. 

 

"Όσες περισσότερες πληροφορίες λαμβάνουμε, τόσο ενισχύεται το συμπέρασμά μας πως δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Κι αν διαβάσετε τις δηλώσεις του επικεφαλής της αστυνομίας της Μαλαισίας, για τον 19χρονο της φωτογραφίας που ήθελε να συναντήσει τη μητέρα του στη Γερμανία, είναι μια ιστορία παράνομης διακίνησης ανθρώπων και όχι τρομοκρατικό ζήτημα", δήλωσε ο γεν.γραμματέας της Ιντερπόλ.

Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, οι δύο Ιρανοί δεν περιλαμβάνονται στις λίστες υπόπτων για τρομοκρατία και προσπαθούσαν απλώς να ταξιδέψουν παράνομα στην Ευρώπη.