Μαλαισιανό αεροσκάφος: “Ύποπτα αντικείμενα” στη θάλασσα του Βιετνάμ

Ένα πλοίο ερευνών της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι βρήκε "ύποπτα αντικείμενα" κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του αεροσκάφους Boeing της Malaysia Airlines (πτήση MH370).

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν ήταν κατευθείαν ορατή ή αναγνωρίσιμη η πιθανή προέλευση των "ύποπτων αντικειμένων", ωστόσο, Μέσα Ενημέρωσης από το Βιετνάμ εκτιμούν ότι "πιθανόν να προέρχονται από το αγνοούμενο αεροσκάφος", στο οποίο επέβαιναν συνολικά 239 άτομα και έχει χαθεί από τα ραντάρ από το Σάββατο.

Οι Αρχές του Βιετνάμ αρκέστηκαν να δηλώσουν, χωρίς να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν κάτι, ότι "αξιολογούν την πληροφορία".

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό του Boeing 777-200 της αεροπορικής εταιρείας Malaysia βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτείνονται σε μια τεράστια περιοχή 3.900 τετραγωνικών μιλίων από τις νότιες ακτές του Βιετνάμ μέχρι τον Κόλπο της Ταϊλάνδης και τη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Αυτή τη στιγμή περίπου 22 αεροσκάφη και 40 πλοία ψάχνουν για ίχνη του.

Στην έρευνα συμμετέχουν δυνάμεις από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία κι άλλες γειτονικές χώρες αλλά και πλοία και αεροπλάνα από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3C από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτελεί έρευνες στην περιοχή που εντοπίστηκε για τελευταία φορά το ηλεκτρονικό σήμα της πτήσης MH370.

Νωρίτερα, μια πληροφορία ανέφερε ότι οι αρχές του Βιετνάμ εντόπισαν ένα ύποπτο αντικείμενο να επιπλέει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά του νησιού Το-Τσου, με σκάφη έρευνας να σπεύδουν στο σημείο για να εξετάσουν το πιθανό εύρημα.

Δεν υπάρχει, πάντως, νεότερο στοιχείο που να συνδέει τις μεγάλες πετρελαιοκηλίδες με την εξαφάνιση του αεροσκάφους Boeing 777-200.

Ωστόσο, υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο επαλήθευσης του ενδεχόμενου το αεροσκάφος να επιχείρησε να επιστρέψει στην Κουάλα Λουμπούρ, μόλις έχασε επαφή και να πραγματοποίησε αναστροφή.

Στο ραντάρ που παρακολουθούσε το Boeing, φάνηκε ότι μπορεί να είχε κάνει αναστροφή και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ προτού εξαφανιστεί χθες τα ξημερώματα και γι’ αυτό τον λόγο οι μαλαισιανές ομάδες έρευνας έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού της Μαλαισίας.

"Αυτό που κάναμε ήταν να ελέγξουμε όσα κατέγραψε το ραντάρ και καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα το αεροσκάφος να έκανε αναστροφή", δήλωσε ο Ροντζάλι Νταούντ διοικητής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας.