Εντείνονται οι έρευνες για τα ίχνη του μαλαισιανού αεροσκάφους

Συνεχίζεται το θρίλερ με την τύχη του αεροσκάφους Boeing 777-200ER της εταιρείας Malaysia Airlines, με τους 227 επιβάτες και το δωδεκαμελές πλήρωμα, που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Στρατιωτικά αεροσκάφη του Βιετνάμ "χτενίζουν" την περιοχή πάνω από το Ταν Σον Νχατ, ενώ επίσης ειδικά στρατιωτικά σκάφη αναζήτησης και διάσωσης έχουν ξεκινήσει για το νησί Φου Κοκ.

Ο καιρός χαλάει την πορεία των ερευνών, καθώς επικρατεί μεγάλη ομίχλη, τη στιγμή που οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα το αεροσκάφος βρίσκεται σε βιετναμέζικο έδαφος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι έχει προσγειωθεί σε κομμάτι της ζούγκλας του Βιετνάμ και τις πιο απαισιόδοξες, που ανέφερε το BBC το βράδυ του Σαββάτου, ότι έχει συντριβεί μέσα στη θάλασσα μεταξύ Μαλαισίας και ηπειρωτικής Ασίας.

Οι μαλαισιανές ομάδες έρευνας έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού της Μαλαισίας.

Στο ραντάρ που παρακολουθούσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines φάνηκε ότι το Boeing 777 ενδέχεται να είχε κάνει αναστροφή και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ, προτού εξαφανιστεί.

"Αυτό που κάναμε ήταν να ελέγξουμε όσα κατέγραψε το ραντάρ και καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα το αεροσκάφος να έκανε αναστροφή", δήλωσε ο Ροντζάλι Νταούντ, διοικητής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας.

Σενάρια τρομοκρατίας

Οι Μαλαισιανοί ερευνητές ερευνούν την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που χάθηκε χθες Σάββατο από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες, όμως δεν έχουν καθορίσει ακόμη αν το Boeing 777 κατερρίφθη από τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

"Έχω στη διάθεσή μου και τα τέσσερα ονόματα", δήλωσε ο Χισαμουντίν Χουσέιν, που είναι και υπουργός Άμυνας, στους δημοσιογράφους.

Ο Χουσέιν επιβεβαίωσε ότι μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών.

"Θα εξετάσουμε όλον τον κατάλογο των επιβατώ"», πρόσθεσε ο Χουσέιν. "Δε θα ερευνήσουμε μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο", είπε ο ίδιος.

"Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους", υπογράμμισε ο Χουσέιν.

"Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν κινητοποιηθεί και φυσικά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες […] όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν ενημερωθεί", σημείωσε ο μαλαισιανός υπουργός.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, δύο επιβάτες του Μπόινγκ ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση. Όμως στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων -του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι— οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Η αυστριακή αστυνομία σημείωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Boeing, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Ρόιτερς ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013.

Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά ή επίθεση και ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τα κλεμμένα διαβατήρια.

Μαλαισιανός αξιωματούχος που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι οι επιβάτες που ελέγχονται έχουν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους από τις China Southern Airlines, οι οποίες μοιράζονταν την πτήση με τη Malaysia Airlines.

Εξάλλου η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Μπόινγκ βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται.