Επιβεβαίωσε έμμεσα τις συνομιλίες – φωτιά ο Ερντογάν

Ως έμμεση επιβεβαίωση από πλευράς του Ερντογάν, ότι οι συνομιλίες που μέχρι σήμερα χαρακτήριζε "αποτέλεσμα μοντάζ", είναι αληθινές εξέλαβε ο διεθνής Τύπος τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι δυο από τις συνομιλίες του που διέρρευσαν στο YouTube, είναι πραγματικές. Πρόκειται για τις συνδιαλέξεις με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν και με τον επιχειρηματία Kαλκαβάν. Απέφυγε πάντως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη συνομιλία που φέρεται να είχε με το γιο του Μπιλάλ και του έδινε συμβουλές καλύτερου... χρηματισμού.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πολίτες ότι ίσως ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις συνομιλιών, ακόμη πιο ευαίσθητων από αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα.

Πρόσθεσε ότι ίσως δημοσιοποιηθεί ακόμη και η συνομιλία του με το Βλάντιμιρ Πούτιν, με κύριο θέμα την Ουκρανία.

Στη συνομιλία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Ερντογάν ακούγεται να απαιτεί την επιβολή αυστηρής ποινής στον μεγαλοεκδότη Αϊντίν Ντογκάν, ο οποίος κατηγορείτο για φοροδιαφυγή. "Τι πιο φυσικό από το να πω στον υπουργό Δικαιοσύνης να παρακολουθήσει στενά μια υπόθεση. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ήταν υποχρέωσή μου να ζητήσω να παρακολουθείται στενά η υπόθεση", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Στη συνομιλία, που επίσης επιβεβαίωσε, με τον επιχειρηματία Μετίν Καλκαβάν. Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Καλκαβάν να προσφύγει εναντίον της ανάθεσης στα ναυπηγεία του ομίλου Κοτς της κατασκευής φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Από τα συμφραζόμενα της συνομιλίας αυτής προέκυπτε ότι σε περίπτωση νέας ανάθεσης, το συμβόλαιο θα πήγαινε στον Καλκαβάν.

Ο Ερντογάν δικαιολόγησε την ακύρωση του συμβολαίου για τις έξι φρεγάτες και την ανάθεσή του στον πρωθυπουργικό φίλο Καλκαβάν λέγοντας ότι με τη νέα συμφωνία το Δημόσιο εξοικονόμησε "εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια".

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ης Μαρτίου έχουν γίνει ένας αγώνας δρόμου από αντιπάλους του Ερντογάν να πλήξουν την ήδη καταρρακωμένη ισχύ του ίδιου και του κόμματος του από το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς των περασμένων μηνών. Ο ίδιος πάντως είπε την Τετάρτη ότι εάν χάσει τις εκλογές το κόμμα του, θα παραιτηθεί.