Σιγή ιχθύος από τον Ερντογάν για τις νέες αποκαλύψεις

Μετά την πρώτη αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου του Ερντογάν με τον γιο του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι τις επόμενες ημέρες θα βγουν και άλλα... άπλυτα στη φόρα, γιαυτό θα ήταν καλύτερα να παραιτηθεί όσο είναι νωρίς.  

Στο πρώτο βίντεο, πριν δύο ημέρες, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμβούλευε τον γιο του να "ξεφορτωθεί" σχεδόν ένα δισ. δολάρια από μίζες που έκρυβε στο σπίτι του. 

Σήμερα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο νέα συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον γιο του Μπιλάλ , στην οποία τον συμβουλεύει να μη δεχθεί ένα χρηματικό ποσό που του προσφέρθηκε στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής συμφωνίας, αλλά να ζητήσει περισσότερα χρήματα!     

"Μην τα πάρεις. Όσα μας υποσχέθηκε, πρέπει να τα φέρει. Εάν δεν τα φέρει, τότε δεν υπάρχει ανάγκη" ακούγεται να λέει η φωνή στη νέα ηχογραφημένη συνομιλία, η οποία σύμφωνα με τον χρήστη που την ανήρτησε στο YouTube με το ψευδώνυμο Haramzadeler, ανήκει στον Ερντογάν. 

"Οι άλλοι φέρνουν. Γιατί αυτός δεν μπορεί;  Τι νομίζουν πως είναι αυτή η δουλειά; Μην ανησυχείς όμως, θα έρθει στην αγκαλιά μας", λέει η φωνή.  

Στο συνοδευτικό κείμενο στο YouTube, ο χρήστης που ανέβασε το βίντεο εξηγεί ότι η συζήτηση αφορά  τον Σιτκί Αγιάν, τον πρόεδρο της εταιρίας Turang Transit Tasimacilik με έδρα την Κωνσταντινούπολης. Παρόλα, αυτά η βάση για αυτό το συμπέρασμα δεν είναι ξεκάθαρη, ενώ δεν μπορεί ακόμη να αποδειχθεί τι δεσμούς -αν υπάρχουν- έχει η Turang ή ο πρόεδρός της με την οικογένεια Ερντογάν.   

 

Επίθεση στον ιμάμη Γκιουλέν

Αν και για τη πρώτη συνομιλία που διέρρευσε και προκάλεσε νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Ερντογαν είχε πει ότι ήταν προϊόν ενός "επαίσχυντου μοντάζ" από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αυτή τη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος.  

"Θα εξετάσουμε εάν οι υποκλοπές αυτές είναι ψεύτικες ή όχι και καμία ανακοίνωση δεν σχεδιάζεται να γίνει προς το παρόν" αρκέστηκε να δηλώσει στο πρακτορείο Reuters Τούρκος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.   

Ωστόσο, στην πρώτη του πολιτική εμφάνιση εν όψει των δημοτικών εκλογών τον Μάρτιο, ο Ερντογάν πέρασε στην αντεπίθεση και κάλεσε τον αντίπαλό του , ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν- τον οποίο κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο- "να έρθει στην Τουρκία να κάνει τις πολιτικές του", αντί να κρύβεται στις ΗΠΑ.  

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Γκιουλεν ότι συνωμότησε με την αντιπολίτευση, το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) να διαδώσει τις συνομιλίες , που αποτελούν προϊόν "μοντάζ".

"Χότζα, αν δεν έχεις κάνει τίποτα λάθος, τότε μη ζεις στην Πενσυλβάνια. Αν η χώρα σου είναι η Τουρκία, έλα να συνεχίσεις στη χώρα σου", δήλωσε ο Ερντογάν σε χιλιάδες υποστηρικτές του, στη νότια πόλη της Μπουρντούρ.

 

"Αν θες να ασχοληθείς με την πολιτική, βγες στις πλατείες και τους δρόμους της Τουρκίας και κάνε πολιτική" προκάλεσε τον ιμάμη Γκιουλέν, ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Ερντογάν στοχοποιείται προσωπικά από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει την κυβέρνηση του.  H κεμαλική αντιπολίτευση ζητεί την παραίτησή του, προειδοποιώντας τον ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστεί "να φύγει με το ελικόπτερο".

Τότε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε διαψεύσει κατηγορηματικά, ότι γιος του εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις μίζες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτό ίσχυε, θα τον είχε αποκληρώσει.