Τουρκία: Ερντογάν, πάρε το ελικόπτερο και φύγε!

Αντιμέτωπος με νέο γύρο σκανδάλων είναι και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και στο οποίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός ακούγεται να συμβουλεύει τον γιο του, Μπιλάλ, να ξεφορτωθεί μεγάλα χρηματικά ποσά, λέγοντας μάλιστα ότι θα στείλει και την αδερφή του να τον βοηθήσει να τα μεταφέρουν εκτός σπιτιού.

Η συνομιλία φέρεται να έγινε  στις 17 Δεκεμβρίου 2013,  την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο διαφθοράς στην κυβέρνηση, ύστερα από μυστική δικαστική και αστυνομική έρευνα. 

Θρίλερ με το μισό δισ. του Ερντογάν και το γιο του

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διοργανώθηκε μεταμεσονύχτια σύσκεψη και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επισήμως κάλεσε τον Ερντογάν να εγκαταλείψει την εξουσία.

"Να πάρει το ελικόπτερο και να φύγει ή να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, γιατί τις επόμενες ώρες θα γίνουν κι άλλες αποκαλύψεις" κάλεσε τον Ερντογάν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου , παραπέμποντάς τον στον τρόπο που εγκατέλειψε νύχτα το Κίεβο ο Ουκρανός , έκπτωτος πρόεδρος, Γιανούκοβιτς.

Την ίδια ώρα, μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα από φοιτητές, οι οποίοι - ούτως ή άλλως - έχουν στην "μπούκα" τον Τούρκο πρωθυπουργό, μετά και την υπογραφή του τελευταίου νόμου που περιορίζει την ελεύθερη χρήση του διαδικτύου. 

"Κυβέρνηση παραιτήσου" και "Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!" φώναζαν οι διαδηλωτές ενώ η αστυνομία επεχείρησε να τους διαλύσει με την γνωστή μέθοδο της χρήσης δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση.

Νερό υπό πίεση και δακρυγόνα χρησιμοποίησε η αστυνομία και στη Κωσταντινούπολη εναντίων διαδηλωτών στη συνοικία Καντικιόι, οι οποίοι φώναζαν "Κυβέρνηση παραιτήσου" και "Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!".

Απαντώντας στο νέο σκάνδαλο, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι "κατασκεύασαν" τη τηλεφωνική συνομιλία του , λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν μοντάζ και βρώμικο πόλεμο εναντίον του. 

Ανταπαντώντας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, είπε πως "η συνομιλία είναι αληθινή όσο και το όρος Αραράτ" και υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ερντογάν ότι "αυτοί που κάνουν υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών, παρακολουθούσαν ακόμη και τις απόρρητες γραμμές".   

Διαβάστε ακόμα:  

Ερντογάν: Αν ο γιος μου ήταν εμπλεκόμενος, θα τον αποκλήρωνα-Δεν υπήρξε ποτέ ένταλμα σύλληψης για τον Μπιλάλ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας