Την Τρίτη η συνάντηση Βρούτση-Τρόικας

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας

Για το πρωί της Τρίτης αναβλήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της Τρόικας. Η συνάντηση των δύο πλευρών ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα στις 17:00 το απόγευμα και θα πλέον έχει οριστεί να γίνει στις 10 το πρωί. Όπως αναφέρεται από πηγές στο υπουργείο Εργασίας, η συνάντηση αναβλήθηκε προκειμένου να υπάρχει περισσότερος χρόνος.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το κλιμάκιο της τρόικας για τα εργασιακά εξελίσσεται σε σκληρή παρτίδα πόκερ. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης με τις αιτιάσεις της τρόικας για τις τριετίες και τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις απολύσεων οδήγησαν σε προσωρινό αδιέξοδο τις χθεσινές συνομιλίες, μετά από μία τρίωρη συνάντηση. Οι δύο πλευρές συναντώνται εκ νέου σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, ενώ στη σύσκεψη θα μετέχει και ο υφυπουργός, Γ. Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα υνάντηση με στελέχη του υπουργείου Εργασίας θα έχει σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, καθώς η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχουν διαφωνίες σε βασικά ζητήματα.

Η τρόικα επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μείωση κατά 50% του ύψους των αποζημιώσεων και την αναδρομική ισχύ της ρύθμισης, ώστε να περιλαμβάνει και περιπτώσεις όπου η απόλυση έχει κοινοποιηθεί αλλά δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση ή μέρος της αποζημίωσης από τον εργοδότη. Ζητά, επίσης, τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες όπως ισχύει σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ακόμη, την κατάργηση των τριετιών και την καθιέρωση ενιαίου βασικού μισθού, ως βάση αναφοράς που θα μπορεί να προσαρμόζεται σε κλαδικό επίπεδο, μετά από διαπραγματεύσεις.