Διατροφή συζύγου

Διατροφή συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου και διατροφή συζύγου μετά την έκδοση διαζυγίου: ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιδίκασης έκαστης διατροφής; Η έμπειρη δικηγόρος, Όλγα Ντόβα, από το ομώνυμο δικηγορικό της γραφείο εξηγεί.

Δυνάμει των άρθρων 1389, 1390,1391ΑΚ, αναγκαία στοιχεία για τη γέννηση διατροφικής αξίωσης συζύγου σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης αλλά διαρκούντος του γάμου είναι η συζυγική ιδιότητα, η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης από εύλογη αιτία (λόγω υπαιτιότητας του έτερου συζύγου) και οι βιοτικές ανάγκες του δικαιούχου συζύγου, ο οποίος αδυνατεί να διατραφεί από δικούς του πόρους. Εν προκειμένω λοιπόν το σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συντρέχει για τον σύζυγο για να δικαιούται διατροφής είναι η διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης να οφείλεται σε σαφή και εξόφθαλμη υπαιτιότητα του έτερου συζύγου και η αδυναμία του πρώτου να διάγει τον υπόλοιπο βίο του με δικούς του πόρους.

Η ως άνω ωστόσο αξίωση διατροφής λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης (διαρκούντος του γάμου) παύει αφότου λυθεί ο γάμος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση (613 ΚΠολΔ) και γεννάται νέα διατροφική αξίωση δυνάμει του άρθρου 1442 ΑΚ, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 του ν. 1329/1983, η οποία ασκείται με νέα αγωγή, διότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες αυτή γεννάται είναι πλέον παντελώς διαφοροποιημένες. Εν προκειμένω δεν απαιτείται υπαιτιότητα του έτερου συζύγου ως προς τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης αλλά απαιτούνται κοινωνικοί λόγοι που επιτάσσουν ο πρώην σύζυγος να μη μένει αβοήθητος, εφόσον δεν δύναται να διατραφεί με δικούς του πόρους, δηλαδή από τα εισοδήματά του ή την περιουσία του. Η βασική προϋπόθεση επιδίκασης διατροφής μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου είναι η αδυναμία "αυτοδιατροφής" του δικαιούχου συζύγου από τα εισοδήματά του ή την περιουσία του. Εν γένει δηλαδή βασική προϋπόθεση είναι η "απορία" του δικαιούχου συζύγου και η "απορία" του υπόχρεου συζύγου. Ωστόσο στον νόμο απαριθμούνται και επιμέρους προϋποθέσεις και αφορούν περιπτώσεις: α) όπου ο σύζυγος βρίσκεται σε ηλικία ή σε κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει να αναγκασθεί να αρχίσει ή να συνεχίσει να εργάζεται, ώστε να εξασφαλίσει τοιουτοτρόπως τη διατροφή του, β) όπου ο σύζυγος έχει την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου και εξ αυτού του λόγου παρεμποδίζεται στην άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, γ) όπου ο σύζυγος δεν βρίσκει σταθερή κατάλληλη εργασία ή χρειάζεται στοιχειώδη επαγγελματική εκπαίδευση, δ) όπου η επιδίκαση διατροφής μετά την έκδοση διαζυγίου επιβάλλεται από λόγους επιείκειας. Η βασική προϋπόθεση της αδυναμίας "αυτοδιατροφής" του δικαιούχου συζύγου από τα εισοδήματά του ή την περιουσία του πρέπει να συντρέχει κατά τον χρόνο της συζήτησης της αγωγής διατροφής, ενώ οι επιμέρους προϋποθέσεις και δη η αδυναμία ασκήσεως ή συνεχίσεως επαγγέλματος ή η ύπαρξη λόγων επιείκειας πρέπει να συντρέχουν κατά τον χρόνο έκδοσης του διαζυγίου. 

Διαβάστε επίσης:

Μοιχεία και Διαζύγιο: Τι προβλέπει ο νόμος

Και τι γίνεται με το σπίτι αν το ζευγάρι χωρίσει;

Συναινετικό διαζύγιο: Το πιο γρήγορο και εύκολο διαζύγιο