Καν’ το όπως…η Keira!

Σε ηλικία 3 χρόνων ζήτησε από τους γονείς της να της βρουν ατζέντη και στα 7 της έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεοπτική σειρά του BBC "Royal Celebration". Σήμερα, η βρετανίδα Keira Knightley στα 28 της χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς και ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς και από ό,τι φαίνεται την έχει ερωτευτεί ο φακός! 

Η Keira Christina Knightley γεννήθηκε το Μάρτιο του 1985 στο Teddington, ένα ήσυχο προάστιο του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Η Σκωτσέζα μητέρα της, Sharman MacDonald, πριν γίνει θεατρική συγγραφέας, ήταν ηθοποιός όπως και ο πατέρας της, Will Knightley, οπότε ήταν σχεδόν απίθανο η Keira μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον να μη στραφεί προς την υποκριτική. Μάλιστα προς μεγάλη έκπληξη των γονιών της τους ζήτησε να της βρουν ατζέντη στην ηλικία των τριών χρόνων! Τέσσερα χρόνια μετά έκανε το ντεμπούτο της στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC "Royal Celebration" ενώ το 1994 της δόθηκε ένας μικρός ρόλος στη δραματική τηλεοπτική ταινία "A Village Affair" με τις Sophie Ward και Kerry Fox.

Η καριέρα της μικρής Keira πήγαινε από καλό στο καλύτερο ωστόσο οι κακές επιδόσεις της στο σχολείο ανησυχούσαν ιδιαιτέρως τους γονείς της. Ήταν η εποχή που της διέγνωσαν δυσλεξία, κάτι που της δημιούργησε μεταξύ άλλων πρόβλημα στις σχέσεις της με τους συμμαθητές της. Η Keira όμως έβρισκε παρηγοριά στην υποκριτική συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της με τις ταινίες "Innocent Lies" και "The Treasure Seekers".

Το 1998 συμμετείχε στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Rosamunde Pilcher "Coming Home" ενώ λίγο καιρό μετά δέχθηκε την πρόταση του George Lucas να υποδυθεί την υπηρέτρια της Βασίλισσας Amidala στο "Star Wars".

Το 2002 ήρθε ένα πολύ σημαντικός ρόλος για την Keira, αυτός της Juliette Paxton στην ταινία "Bend It Like Beckham". Ήταν μια τεράστια επιτυχία του box office ενώ η Keira κέρδισε για την ερμηνεία της το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού.

Η Keira παρά την επιτυχία της αποφάσισε να γραφτεί στο Esher College επιλέγοντας Αγγλική Λογοτεχνία, ωστόσο οι ακαδημαϊκές φιλοδοξίες της κράτησαν πολύ λίγο καθώς δε μπορούσε να αρνηθεί τις προτάσεις που δεχόταν. Μια τυχαία συνάντηση με τον παραγωγό Andy Harries στην πρεμιέρα της ταινίας "Bridget Jones's Diary" ήταν η αφορμή για να περάσει από οντισιόν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Boris Pasternak "Doctor Zhivago". Η Κeira πήρε τον ρόλο και ταξίδεψε στην Πράγα όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της υπερπαραγωγής.

Κατά την επιστροφή της στο Λονδίνο συμμετείχε σε τρεις ταινίες μικρού μήκους ενώ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στην οντισιόν για την ταινία "Pirates of The Caribbean". Πήρε το ρόλο της Elizabeth Swann και βρέθηκε να συνεργάζεται με τους Johnny Depp, Orlando Bloom και Geoffrey Rush. Μετά τη συμμετοχή της στην ταινία "Love Actually" επέστρεψε στο Χόλιγουντ και την Καραϊβική όπου εμφανίστηκε στο δεύτερο sequel της ταινίας "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest", που βγήκε στις αίθουσες το 2006 και στο τρίτο "Pirates of the Caribbean: At World's End", το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου.

Μετά το θρίλερ "Domino", το 2007 εμφανίστηκε στην ταινία "Atonement" όπου κέρδισε για την ερμηνεία της ένα Empire Award ενώ ήταν υποψήφια για BAFTA. Η καριέρα της συνεχίστηκε με τις ταινίες "The Edge of Love", "The Duchess", "London Boulevard", "Last Night" και "Never Let Me Go", όπου ήταν υποψήφια για Saturn και British Independent Film Award. To 2011 ήταν πάλι υποψήφια για Saturn χάρη στην ερμηνεία της στην ταινία "A Dangerous Method" με τους Viggo Mortensen, Michael Fassbender και Vincent Cassel. Το 2012 ήταν επίσης μια πολυάσχολη χρονιά για τη Keira καθώς εμφανίστηκε στις ταινίες "Seeking a Friend For The End Of The World", "Stars in Shorts" ενώ είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Leo Tolstoy "Anna Karenina".

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Keira είχε ένα ειδύλλιο με το συμπρωταγωνιστή της στο "Princess of Thieves", Del Synott, με τον οποίο εμφανίστηκε και στην ταινία "Thunderpants". Μετά τη σχέση της με το μοντέλο Jamie Dornan, τον οποίο γνώρισε σε μια φωτογράφιση για την εταιρεία κοσμημάτων Asprey, το 2005 συνεργάστηκε με τον ηθοποιό Rupert Friend στην ταινία "Pride and Prejudice", με τον οποίο ήταν μαζί μέχρι τον Ιανουάριο του 2011. Ένα μήνα μετά το χωρισμό της, γνώρισε τον κιμπορντίστα του συγκροτήματος "Klaxons", James Righton, με τον οποίο τον περασμένο Μάιο αρραβωνιάστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί η έντονη φιλανθρωπική της δράση. Ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει ταξιδέψει αρκετές φορές σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου για να προσφέρει τη βοήθειά της, το 2009 εμφανίστηκε σε ένα τηλεοπτικό σποτ για την ενδοοικογενειακή βία, ενώ από το 2010 είναι μέλος μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που χρηματοδοτεί έρευνες για την νωτιαία μυϊκή ατροφία στα παιδιά.