Cougar Courteney

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο video clip του Springsteen "Dancing in the Dark", τράβηξε τα βλέμματα ως κοπέλα του Michael J. Fox στη σειρά "Family Ties" και αγαπήθηκε ως Monica Geller μέσα από τη σειρά του NBC "Friends". Ο λόγος φυσικά για την Courteney Cox, η οποία σήμερα υποδύεται την προβληματική σαραντάρα στη σειρά του ABC "Cougar Town".

Η Courteney Bass Cox γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1964 στο Birmingham της Alabama. Είναι το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά της Courteney και του επιχειρηματία Richard Lewis Cox. Το 1974 οι γονείς της χώρισαν και η Courteney μεγάλωσε με τη μητέρα της και τον πατριό της Hunter Copeland. Σαν παιδί λάτρευε την κολύμβηση και το τένις ενώ μετά την αποφοίτησή της από το Mountain Brook High School, μπήκε στο Mount Vernon College στην Washington προκειμένου να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Ένα χρόνο μετά όμως παράτησε τις σπουδές της, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του modeling, κάτι που της έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί με μικρούς ρόλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Η πρώτη της επιτυχία ήρθε όταν την επέλεξε ο Brian De Palma για να συμμετάσχει στο video clip του Bruce Springsteen "Dancing in the Dark. Το 1985 μετακόμισε στο Los Angeles και το 1987 κέρδισε το ρόλο της Lauren Miller στην τηλεοπτική σειρά "Family Ties".

Το 1994 κλήθηκε να περάσει από οντισιόν για το ρόλο της Rachel Green στην τηλεοπτική σειρά "Friends" αλλά πήρε αυτόν της Monica Geller, που την έκανε παγκοσμίως γνωστή. Η δημοφιλής σειρά προβαλλόταν επί δέκα σεζόν, από το 1994 έως το 2004 και σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, η Cox είναι η πιο ακριβοπληρωμένη τηλεοπτική ηθοποιός, κερδίζοντας τις δύο τελευταίες σεζόν ένα εκατομμύριο δολάρια ανά επεισόδιο.

Ενώ πρωταγωνιστούσε στη σειρά εμφανίστηκε στις ταινίες "Scream", "Scream 2" και "Scream 3" ενώ το 2011 βγήκε στις αίθουσες το "Scream 4", ως δημοσιογράφος Gale Weathers. Εκεί συνάντησε και τον πρώην σύζυγό της David Arquette, ο οποίος  υποδυόταν τον Dwight "Dewey" Riley. Ακολούθησαν οι ταινίες "The Runner", "3000 Miles to Graceland" και "The Shrink Is In" ενώ μετά την ολοκλήρωση της σειράς πρωταγωνίστησε στις "November" το 2004 και "The Longest Yard" το 2005. Το 2007 εμφανίστηκε ως Lucy Spiller στη σειρά "Dirt" και από το 2009 μέχρι σήμερα πρωταγωνιστεί στη σειρά του ABC "Cougar Town", για την οποία το 2010 κέρδισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Cox από το 1990 έως το 1995 είχε σχέση με τον ηθοποιό Michael Keaton και το 1999 παντρεύτηκε τον ηθοποιό David Arquette.

Τον Ιούνιο του 2004 ήρθε στον κόσμο η κόρη τους Coco, την οποία βάφτισε η Jennifer Aniston, και όπως έχει πει η Cox σε συνέντευξή της μετά τη γέννησή της υπέφερε από επιλόχεια κατάθλιψη. Το 2010 η Courteney και ο David αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Το τελευταίο διάστημα όμως η Cox φαίνεται να έχει βρει το έρωτα στην αγκαλιά του κατά 12 χρόνια μικρότερού της Johnny McDaid, από το συγκρότημα Snow Patrol.