Εφηβεία και πλαστικές επεμβάσεις!

Τα εφηβικά χρόνια έχουν αρκετή δόση ανασφάλειας, αμφιβολίας και μιας γενικής αναταραχής. Στην εφηβεία δεν είναι μόνο το νεανικό σώμα που υποβάλλεται σε αρκετά μεγάλες αλλά φυσικές αλλαγές που το προετοιμάζουν για την ενηλικίωση αλλά υπάρχουν και αρκετές εσωτερικές, πνευματικές και κοινωνικές αλλαγές του ατόμου. Σε αυτές εντάσσεται και η ανάγκη για αποδοχή!

Δεν ήταν παρά μια δεκαετία πριν όταν η λύση για ανανέωση της εμφάνισης ήταν στην αγορά ενός καινούργιου ρούχου, ενός αξεσουάρ σε σύγκριση με την τωρινή εποχή που μια πλαστική επέμβαση αποτελεί πλέον trend ανάμεσα σε εφήβους. Τι άλλαξε όμως στην κοινωνία για να ωθήσει αυτά τα παιδιά σε αυτά τα τόσο υψηλά επίπεδα ανασφάλειας και ανταγωνισμού, ώστε να θεωρούν ότι η πλαστική είναι η μόνη τους λύση ;

Ο παράγοντας του εκφοβισμού: τα επίπεδα σχολικού εκφοβισμού από παιδιά σε άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας, είναι παγκοσμίως αυξανόμενα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα παιδί δέχεται λεκτικές ή ακόμα και σωματικές επιθέσεις λόγω της εμφάνισης του με αποτέλεσμα να του δημιουργούνται έντονα συμπλέγματα σχετικά με τον εαυτό του και μερικές φορές αυτό ενισχύει την επιθυμία για να καταφύγει σε μια πλαστική επέμβαση.

Ο ανταγωνισμός: είναι ακόμα ένας βασικός παράγοντας αποδοχής μιας πλαστικής επέμβασης όχι μόνο ανάμεσα σε εφήβους αλλά και σε ενήλικες. Η σημερινή κοινωνία, έχει σχηματίσει ισχυρά πρότυπα (καλλίγραμμα σώματα, νεανική για πάντα εικόνα κτλ) ως προς την εμφάνιση του ατόμου και της απολαβές που μπορεί να έχει αυτό αν η εξωτερική του παρουσία είναι ελκυστική. Συνεπώς ένας έφηβος που αναπόφευκτα αναζητά αποδοχή από τον κοινωνικό του περίγυρο, είναι πολύ εύκολο να πείσει τον εαυτό του ότι χρήζει μιας πλαστικής επέμβασης για να τελειοποιήσει την εμφάνιση του.

Το επικρατές μήνυμα: είναι σαφές ότι έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία όπου η εξωτερική ομορφιά είναι βασικός κανόνας για να έχει ένα άτομο πλεονέκτημα έναντι κάποιου άλλου. Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν την επιθυμία αυτή για κάποια πλαστική επέμβαση ; Φυσικά με τον να τους εντρυφήσουν την πραγματική αξία του αυτοσεβασμού και της αυτοπεποίθησης όσο το δυνατόν από την πιο μικρή ηλικία!