Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας μπει στην εφηβεία!

Το να είσαι μητέρα εφήβου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα παιδιά σε αυτή τη φάση της ζωής τους προσπαθούν να υποδυθούν τους μεγάλους, θέλουν να αποκτήσουν ελευθερίες ενώ σκέφτονται ακόμα σαν παιδιά. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καθημερινές συγκρούσεις! Τι θα λέγατε να ηρεμούσατε λίγο…Γνωρίζουμε ότι θα σκεφτείτε πως το δικό σας παιδί είναι διαφορετικό και με τη συμπεριφορά του κοντεύει να σας τρελάνει! Θα πρέπει να ξέρετε όμως πως το δικό σας παιδί δε διαφέρει από τα άλλα! Απλά πρέπει να προσπαθήσετε να το καταλάβετε...Θέλετε να μάθετε πώς να το πετύχετε;

Προσπαθήστε να καταλάβετε πως νιώθει

Θυμάστε πως αισθανόσασταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας λόγω των ορμονών; Κάπως έτσι νιώθει και το παιδί σας! Στη φάση που βρίσκεται είναι αναμενόμενο να πει και να κάνει πράγματα με τα οποία δε συμφωνείτε. Να θυμάστε ότι αυτές οι ημέρες δε θα κρατήσουν για πάντα! Προσπαθήστε να κατανοήσετε τη συμπεριφορά και τις πράξεις του.

Θυμηθείτε τα δικά σας εφηβικά χρόνια

Θυμηθείτε πόσους μπελάδες δημιουργήσατε στους γονείς σας όταν ήσασταν έφηβη. Κανείς από εμάς δεν ήταν τέλειος και υπήρξαν στιγμές που προκαλέσαμε πονοκέφαλο στους γονείς μας.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας

Οι περισσότεροι γονείς δε μπορούν να καταλάβουν ότι στις ημέρες μας τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Οι εποχές αλλάζουν μαζί και οι έφηβοι. Θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένη για αυτό. Μιλήστε με άλλες μαμάδες, διαβάστε βιβλία, βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο και να θυμάστε ότι δεν είσαστε κακή μαμά εάν ζητήσετε βοήθεια. Αντιθέτως είσαστε μία μαμά που ενδιαφέρεται αρκετά, τόσο ώστε να ζητήσει βοήθεια.

Ηρεμήστε

Ακόμα κι αν η κόρη σας κάνει τρύπα στη μύτη της ή ο γιος σας τατουάζ δε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ηρεμία. Αντί να χάσετε τον έλεγχο και να αρχίσετε να φωνάζετε στο παιδί σας, προτιμήστε να του μιλήσετε. Εξηγήστε στην κόρη σας ότι το να τρυπήσει τη μύτη της δεν είναι κάτι απλό καθώς διατρέχει τον κίνδυνο να μολυνθεί, ειδικά όταν γίνεται σε ένα μέρος όπου δε ζήτησαν τη συναίνεση των γονέων παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ανήλικο παιδί και στο γιο σας ότι το τατουάζ δεν είναι ο καλύτερος τρόπος που θα τον κάνει να ξεχωρίσει από τα άλλα παιδιά. Θα μπορούσε να έπαιζε άψογα κιθάρα.

Ενημερώστε το

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων είναι ότι το παιδί τους θα έχει ερωτική σχέση. Δεν είναι το πιο ευχάριστο να σκέφτεσαι ωστόσο είναι αναπόφευκτο. Καλύτερα λοιπόν να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ και να το κάνετε να νιώσει ότι μπορεί να σας μιλάει για αυτό το θέμα. Βεβαιωθείτε ότι έχει καταλάβει τους κινδύνους που διατρέχει εάν δεν πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα και την ανεξαρτησία του

Θα πρέπει να καταλάβετε πως το παιδί σας δεν είναι πια το μικρό σας αγοράκι ή κοριτσάκι. Οι έφηβοι θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και χρειάζονται να έχουν απόσταση από τους γονείς τους. Θα πρέπει να το δεχθείτε. Είναι φυσιολογικό και υγιές για την ανάπτυξή τους. Σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή του παιδιού σας. Δε θέλει να σας μιλάει για τα πάντα πια, μην το πιέζετε και μην ψάχνετε τα πράγματά του. Θα πρέπει να καλλιεργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Αφήστε το να κάνει λάθη

Όλοι οι γονείς θέλουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από ενδεχόμενα λάθη αλλά αυτό είναι αδύνατο. Το παιδί σας είναι βέβαιο ότι θα κάνει λάθη και μάλιστα χρειάζεται να το αφήσετε να κάνει μερικά. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι θα το αφήσετε ανεξέλεγκτο χωρίς την παραμικρή ιδέα για τη ζωή αλλά ότι δε θα παρακολουθείτε την κάθε του κίνηση. Προειδοποιήστε το παιδί σας για οτιδήποτε θεωρείτε σημαντικό, δώστε του συμβουλές και αφήστε το. Το παιδί σας έχει ανάγκη να μεγαλώσει και να γίνει ένα ανεξάρτητο άτομο. Κανείς δε μπορεί να το καταφέρει αυτό έχοντας τη μαμά του από πίσω.