Το παιδί σας έχει πρόβλημα με την εμφάνισή του

Το τελευταίο διάστημα το παιδί σας συνέχεια παραπονιέται ότι έχει μεγάλη μύτη, πεταχτά αυτιά ενώ  φοράει φαρδιά ρούχα για να κρύβει όπως λέει το άσχημο σώμα του…Αναρωτιέστε γιατί αισθάνεται έτσι και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ανάπτυξης. Για 12 έως 18 μήνες το σώμα του παιδιού περνάει από διάφορες φάσεις σε σημείο που ούτε το ίδιο δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του και δυσκολεύεται να αποδεχτεί την εικόνα του σώματός του. Τις περισσότερες φορές ο έφηβος επικεντρώνεται σε ένα χαρακτηριστικό του κορμιού του ή του προσώπου του, το οποίο δε του αρέσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντικειμενικά δεν είναι ωραίο και του γίνεται έμμονη ιδέα.

Τι να κάνετε

Θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι κι εσείς περάσατε από αυτό το στάδιο και καταλαβαίνετε πως νιώθει. Θα πρέπει να του δώσετε να καταλάβει ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος αλλά όλοι έχουν ένα όμορφο χαρακτηριστικό που τους κάνει να ξεχωρίζουν.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσετε την πίκρα του παιδιού σας καθώς θα πρέπει να γνωρίζετε πως αν αυτό το χαρακτηριστικό που απεχθάνεται σχετίζεται με τη σεξουαλικότητά του, το παιδί σας θα δυσκολευτεί να ταυτιστεί με το φύλο του. Επιπλέον, είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή του για αυτό θα πρέπει να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του μήπως εντοπίσετε την τάση να απομονώνεται και να κλείνεται στο εαυτό του λόγω της εμμονής του.

Είναι ανώφελο για παράδειγμα να του πείτε "η μύτη σου είναι μια χαρά" καθώς είναι λίγες οι πιθανότητες να το καθησυχάσετε. Το πιο πιθανό είναι να εστιάσει περισσότερο στο πρόβλημα νομίζοντας ότι του το λέτε για να μη στεναχωριέται. Εάν όντως έχει για παράδειγμα μεγάλη μύτη θα πρέπει να το παραδεχθείτε αλλά να του επισημάνετε ότι έχει "υπέροχα μάτια".

Εάν η εμμονή του διαρκεί για  μεγάλο χρονικό διάστημα και βλέπετε ότι έχει επιπτώσεις στη ζωή του δεν πρέπει να το αφήσετε μόνο του να το ξεπεράσει. Εάν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσετε σε αισθητική χειρουργική επέμβαση σκεφτείτε το αλλά μεγάλη προσοχή. Αφενός θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το τέλος της ανάπτυξής του και αφετέρου η πρωτοβουλία για την επέμβαση θα πρέπει να προέρχεται από το παιδί σας γιατί διαφορετικά παρεμβαίνετε σε ένα από τα ζητούμενα της εφηβείας, δηλαδή στην αποδοχή του σώματός του.