Ζηλεύουν το ένα το άλλο

Τα παιδιά σας μονίμως διαμαρτύρονται...Γιατί η Μαρία κάθεται πάντα στο παράθυρο...Γιατί ο Κώστας να πάρει κι άλλο παιχνίδι...Μήπως νιώθετε ότι δεν τα μεγαλώνετε σωστά; Σας έχει περάσει από το μυαλό ότι με τη συμπεριφορά σας οξύνετε τη ζήλια μεταξύ τους;

Η ζήλια μεταξύ των αδερφών είναι απολύτως φυσιολογική και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι είσαστε κακή μητέρα. Το αίσθημα της ζήλιας είναι συχνά εντονότερο στο μεγαλύτερο παιδί καθώς στο παρελθόν απολάμβανε όλη σας την αγάπη και την προσοχή. Αυτός βέβαια δεν είναι λόγος να κάνετε τα "στραβά ματια" όταν καταδυναστεύει το αδερφάκι του. Όταν επεμβαίνετε όμως θα πρέπει να προσέχετε πώς χειρίζεστε την κατάσταση γιατί πολλές φορές στην προσπάθειά σας να είσαστε δίκαιη οξύνετε τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Τι μπορεί να οξύνει τη ζήλια τους

Το να ζητάτε από το μεγαλύτερο παιδί σας να είναι το καλό παράδειγμα για το μικρότερο. Το μικρότερο παιδί σας με αυτό τον τρόπο νιώθει ότι βρίσκεται σε μια θέση λιγότερο σημαντική ενώ το μεγάλο φορτώνεται μια ευθύνη που δεν πρέπει.

Το να κάνετε δώρο στο παιδί σας που δεν έχει γενέθλια για να μη ζηλέψει. Το παιδί που δεν έχει γενέθλια θα πρέπει να αποδεχτεί αυτό γεγονός και να μάθει να χαίρεται για το αδερφάκι του που παίρνει ωραία δώρα. Από την άλλη το παιδί σας που έχει γενέθλια πρέπει να νιώσει ότι είναι μια ξεχωριστή ημέρα για εκείνο, για αυτό και του κάνετε δώρα.

Όταν κατευθύνετε τα παιδιά σας να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μοιράζονται τα πάντα. Με αυτόν τον τρόπο δεν αναγνωρίζετε τη διαφορετικότητα και την ατομικότητά τους

Τι μπορείτε να κάνετε

Θα πρέπει να τους μάθετε πως το καθένα είναι μοναδικό, επισημαίνοντας τους τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους.

Αν μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, φτιάξτε μια γωνιά διαφορετική για το καθένα. Φροντίστε να μη φοράνε τα ίδια ρούχα και εάν κάνουν εξωσχολικές δραστηριότητες θα πρέπει να είναι διαφορετικές.

Προσπαθήστε να περνάτε με το κάθε σας παιδί ξεχωριστές στιγμές, όπου θα είναι μόνο του μαζί σας

Τα παιδιά σας πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να αποβάλλουν από τη ζωή τους αυτό το αρνητικό συναίσθημα γιατί θα είναι μια ζωή δυστυχισμένα. Πρέπει να τα μάθετε να χαίρονται με αυτά που έχουν κι όχι να στεναχωριούνται για αυτά που δεν έχουν.