Τι «κρύβει» το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη;

Όπως υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan, το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «εγκυμονεί» κυριολεκτικά κινδύνους για το μωρό.

Οι έγκυες που ροχαλίζουν τρεις ή και περισσότερες νύχτες την εβδομάδα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική και το μωρό να γεννηθεί με μικρότερο σωματικό βάρος υποστηρίζει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep. Η μελέτη που θεωρείται να είναι από τις μεγαλύτερες του είδους της είναι η πρώτη που συνδέει το ροχαλητό της μητέρας με την υγεία του μωρού.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν ακόμη και για τις γυναίκες που ροχάλιζαν και πριν την εγκυμοσύνη, επειδή προφανώς υπάρχει άμεση σχέση με προβλήματα όπως η υπνική άπνοια.
Αυτό που τονίζουν όμως οι επιστήμονες είναι ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που αρχίζουν να ροχαλίζουν κατά την εγκυμοσύνη επειδή όταν υπάρχει υπνική άπνοια μειώνεται το οξυγόνο που εισέρχεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση, άρα και ο κίνδυνος προεκλαμψίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.673 έγκυες γυναίκες από τις οποίες το 35% ροχάλιζε συστηματικά.

Διαβάστε περισσότερα στο baby.gr