Ενώ κοιμάστε, το δέρμα σας…δουλεύει!

Σε όλες μας αρέσει να ακολουθούμε τη βραδινή μας περιποίηση, εφαρμόζοντας κρέμες και serums που υπόσχονται θαύματα μέσα σε μια νύχτα, αλλά μήπως ξεχνάμε τη δουλειά που κάνουν τα κύτταρα μας από μόνα τους; Τελικά τι πραγματικά συμβαίνει στο δέρμα ενώ εμείς κοιμόμαστε;

Το αφυδατωμένο και θαμπό δέρμα, τα πρησμένα μάτια, οι μαύροι κύκλοι, οφείλονται στον "κακό" ύπνο. Το βράδυ γίνονται πολλές διαδικασίες στο δέρμα μας και ο ύπνος μπορεί να καταπολεμήσει τις καθημερινές αρνητικές επιπτώσεις από τις ελεύθερες ρίζες, μέσω της ανανέωσης των κυττάρων.

Ο βαθύς ύπνος, τον οποίο μόνο το βράδυ μπορούμε να επιτύχουμε, χαμηλώνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης (ορμόνη του άγχους), η οποία ευθύνεται για όλα τα αρνητικά στην επιδερμίδα μας, αφού το στρες έχει άμεση επίδραση πάνω της.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνεται η ορμόνη μελατονίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση ρυτίδων και μελαχρώσεων. Μια νύχτα καλού ύπνου, βοηθάει στην παραγωγή κάποιων αυξητικών ορμονών που ενισχύουν το κολλαγόνο στα κύτταρα, διατηρώντας έτσι το δέρμα μας σφριγηλό.

Το κλειδί όμως δεν είναι πόσο κοιμόμαστε απλά, αλλά εάν κοιμόμαστε καλά. Ενώ όλα μας τα κύτταρα αναδιαμορφώνονται και αναδομούνται σε όλα τα στάδια του ύπνου, η πιο ισχυρή αναγέννησή τους γίνεται όταν βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο.