Το αλατοπίπερο στη ζωή σας!

Συχνά οι διαιτολόγοι προτείνουν να συμπεριλαμβάνουμε στο γεύμα μας μπαχαρικά και βότανα για να προσθέσουμε γεύση χωρίς λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι. Οι έρευνες πολλών ετών έχουν δείξει ότι τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και αποτελούν έναν υγιεινό και γευστικό τρόπο να εμπλουτίσουμε τα γεύματά μας. Για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα περιέχει ισόποσο αριθμό αντιοξειδωτικών στοιχείων όσο μισή κούπα βατόμουρα και μία κούπα χυμό ρόδι. Μάθετε ποιες είναι οι ιδιότητές τους καθώς και τα 7 super μπαχαρικά!

Είναι Αντιοξειδωτικά: έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που δημιουργούνται όταν ο οργανισμός μας διασπά τις τροφές ή εκτίθεται σε περιβαλλοντολογικούς ρύπους όπως ο καπνός, το διοξείδιο του άνθρακα και η ακτινοβολία. Αντιοξειδωτικά αποτελούν η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη, το λυκοπένιο, το σελήνιο και οι βιταμίνες Α,C και E.

Είναι αντιφλεγμονώδη: βοηθούν το σώμα μας να επουλώσει τις εσωτερικές και εξωτερικές φλεγμονές που δημιουργούνται με την πάροδο των ετών και τις κακές καθημερινές συνήθειες.

Μας αδυνατίζουν: τα μπαχαρικά έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν το μεταβολισμό, δημιουργούν αίσθηση κορεσμού και βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Τα 7 μπαχαρικά με τις super ιδιότητες για τον οργανισμό μας:

Κανέλα: περιέχει πολυφαινόλες που βοηθούν στη διάσπαση των σακχάρων στο αίμα μας.

Ρίγανη: μια κουταλιά του γλυκού περιέχει ισάξια αντιοξειδωτικά με 3 κούπες μπρόκολο.

Δενδρολίβανο: τα στοιχεία του φαίνεται να βοηθούν στην επούλωση φλεγμονών που ευθύνονται για χρόνιες παθήσεις.

Κουρκουμίνη: αυτό το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Θυμάρι: βοηθάει στο αναπνευστικό σύστημα και είναι αντιοξειδωτικό.

Τζίντζερ: μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά μια κουταλιά του γλυκού τζίντζερ έχει παρόμοια αντιοξειδωτικά με μια κούπα σπανάκι. Αν και έχει μια ελαφρώς καυτερή γεύση, μπορεί να συμβάλλει στη σωστή πέψη.

Αποξηραμένες Chilli Peppers: από αυτές προέρχονται οι σπόροι πιπεριού καγιέν και της πάπρικας. Συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του μεταβολισμού, βοηθάει στις καύσεις και δημιουργεί αίσθηση κορεσμού.