Άγχος: ο εχθρός της ομορφιάς!

Το άγχος λειτουργεί αρνητικά όχι μόνο στη ψυχή μας αλλά και στο σώμα. Το δέρμα μας καθώς είναι η πρώτη γραμμη άμυνας του οργανισμού, είναι το πρώτο που μπορεί να επηρεαστεί από καταστάσεις στρες. Θέλετε να μάθετε τι μπορεί να προκαλέσει το άγχος στο δέρμα σας;

Αλλεργική δερματίτιδα: Το μέτωπο κοκκινίζει και έχουμε φαγούρα. Σιγά σιγά το εξάνθημα απλώνεται μέχρι το λαιμό. Αυτό συμβαίνει γιατί το στρες πυροδοτεί ένα χείμαρρο από αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η ορμόνη του, η κορτιζόλη, διεγείρει την παραγωγή ισταμινών στο δερματικό ιστό και αυτές προκαλούν φλεγμονές.

Αφυδάτωση: Καθώς διαταράσσει την έκκριση των ορμονών και εξαιτίας της αυξημένης κορτιζόλης, το στρες επηρεάζει τις αποθήκες νερού του δέρματος. Χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού, τα δερματικά κύτταρα καταρρέουν. Τα θρεπτικά συστατικά δε μπορούν να φτάσουν στα κύτταρα ενώ συγχρόνως οι τοξίνες δε μπορούν να απομακρυνθούν. Το δέρμα δείχνει θαμπό, άτονο, γερασμένο και ξηρό.

Ρυτίδες: Όταν αγχωνόμαστε, οι μύες κάνουν ακούσιες συσπάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στο πρόσωπο. Οι μύες συσπώνται, το δέρμα ταλαιπωρείται και οι ρυτίδες βαθαίνουν.

Ακμή: Όταν βρισκόμαστε σε στρεσογόνο κατάσταση, ο οργανισμός εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες σμήγματος από τις φυσιολογικές, με συνέπεια να φράσσουν οι πόροι και το σμήγμα να εγκλωβίζεται μέσα. Το αποτέλεσμα είναι σπυράκια στο χρώμα του δέρματος. Η ακμή των ενηλίκων είναι ένα συνηθισμένο σημάδι άγχους.

Διαβάστε επίσης: