Η ανατομία ενός κραγιόν!

Σε αντίθεση με το foundation, την πούδρα ή τη μάσκαρα, αλλάζουμε πολύ πιο συχνά τα κραγιόν μας, δοκιμάζοντας διάφορα χρώματα και υφές ανάλογα την περίσταση. Το πιο σημαντικό κομμάτι, όμως, είναι το πώς φαίνεται και τι αίσθηση έχει στα χείλη μας. Μάθετε τα διάφορα συστατικά και τις ιδιότητες των κραγιόν!

Χρώμα και βάση: σχεδόν όλα τα κραγιόν έχουν χρωστικές ουσίες που δημιουργούν την απόχρωση τους, αναμεμιγμένες με μια βάση από κερί. Τα συνθετικά χρώματα είναι παράγωγα πετρελαίου ή κάρβουνου.

Η αίσθηση που αφήνει: το πόσο στεγνό ή πιο κρεμώδες είναι ένα κραγιόν σχετίζεται με τον τύπο και την ποιότητα των κεριών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Τα πιο μαλακά κεριά που λιώνουν αργά όπως το βούτυρο jojoba και το beeswax, έχουν κρεμώδη και μεταξένια σύσταση, όμως μπορεί να κάνουν το κραγιόν να σπάσει ή να λιώσει εύκολα. Τα πιο σκληρά κεριά περιέχουν carnauba-προέρχεται από έναν βραζιλιάνικο φοίνικα και ozokerite-ένα είδος παραφίνης που είναι φυσικό ορυκτό της γης. Είναι πιο σταθερά στη σύσταση όμως μπορεί να δίνουν βαριά και κολλώδη αίσθηση στα χείλη. Τα περισσότερα κραγιόν είναι φτιαγμένα από ένα συνδυασμό σκληρών και μαλακών κεριών ώστε να παραμένουν ανθεκτικά μέσα στη συσκευασία αλλά πιο απαλά για τα χείλη.

Πώς να βρείτε την κατάλληλη υφή
Μερικές φορές επιπλέον συστατικά χρησιμοποιούνται προκειμένου να αλλάξει η υφή του κραγιόν καθώς και να έχει ενυδατικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα:

Αν θέλετε να είναι αδιάβροχο ή μεγάλης διάρκειας θα πρέπει να περιέχει cyclomethicone-ένα συστατικό που εξατμίζεται και σταθεροποιεί το κραγιόν.

Αν το ματ είναι αυτό που προτιμάτε, το κραγιόν πρέπει να περιέχει silica, η οποία απορροφά τα λιπαρά συστατικά του και χαρίζει ένα τελείωμα πιο στεγνό.

Αντίθετα αν ψάχνετε για λάμψη, πρέπει να περιέχει mica, η οποία είναι ένα ορυκτό που χαρίζει ιριδίζουσα όψη στα κραγιόν και ημιδιαφανές υφή που αντανακλάται.

Για προστασία από τις ηλιακές ακτίνες ψάξτε στην ετικέτα για την ουσία titanium dioxideor octinoxate, η οποία αποτελεί το ενεργό συστατικό του δείκτη αντιηλιακής προστασία (SPF).

Αν τα χείλη σας έχουν λεπτές γραμμές λόγω ηλικίας, επιλέξτε κραγιόν με peptides που θα προσδώσουν όγκο κάνοντας τις λιγότερο έντονες και βιταμίνη Ε που είναι αντιοξειδωτική.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα τα κραγιόν έχουν συντηρητικά και αντιοξειδωτικά ενάντια στο σχηματισμό μικροβίων όμως αν το χρώμα τους έχει αλλάξει ή μυρίζει περίεργα, τότε είναι καιρός να τα πετάξετε!

Δείτε επίσης: 

Κραγιόν: tips για την καλύτερη εφαρμογή!