Το κατάλληλο scrub για κάθε επιδερμίδα!

Πολλά scrub απολέπισης υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα λίγα αποδίδουν. Ένα σπιτικό scrub όμως, μπορεί πραγματικά να είναι περισσότερο αποτελεσματικό, αν το φτιάξουμε με προϊόντα που είναι κατάλληλα για τις ανάγκες της επιδερμίδας μας, ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες της. Τι πρέπει να ξέρετε για να επιλέξετε το ιδανικό;

1. Διαλέξτε τον παράγοντα απολέπισης: οι επιλογές είναι η ζάχαρη ή το αλάτι. Η μαύρη ζάχαρη καθώς είναι ελαφρώς μαλακή, είναι καταλληλότερη για ευαίσθητες επιδερμίδες, ενώ το χοντρό αλάτι δημιουργεί πιο έντονη τριβή, η οποία όχι απλά απολεπίζει τα νεκρά κύτταρα αλλά διεγείρει την ανανέωση των νέων κυττάρων.
2. Επιλέξτε έλαιο: για το καλύτερο scrub πρέπει να συμπεριλάβετε το σωστό έλαιο. Το ελαιόλαδο είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για ένα πραγματικά ξηρό δέρμα αφού παράλληλα με την απολέπιση θα ενυδατώσει χωρίς να φράξει τους πόρους. Για ένα ακνεϊκό δέρμα επιλέξτε καρδαμέλαιο ενώ αν έχετε δυσχρωμίες, αμυγδαλέλαιο.
3. Φρούτα ή λαχανικά: το τελευταίο βήμα είναι διαλέξτε ποιο φρούτο ή λαχανικό θα συμπεριλάβετε στο scrub σας. Αν θέλετε περισσότερη λάμψη, οι φράουλες και τα ακτινίδια είναι ιδανικά λόγω των οξέων που περιέχουν ενώ ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που διασπά τα νεκρά κύτταρα, ιδανικό για επιδερμίδες με τάσεις ακμής. Οι τομάτες με το λυκοπένιο που περιέχουν, θα προσφέρουν επιπλέον προστασία ενάντια στις UV ακτίνες ενώ το αγγούρι μειώνει την κατακράτηση υγρών και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να κάνετε μια δόση τη φορά για να μην αλλοιώνονται οι ευαίσθητες βιταμίνες και τα οξέα των φρούτων και λαχανικών.

Για να φτιάξετε το scrub σας να θυμάστε:
1. Πρέπει να έχετε μισή ποσότητα ελαίου από αυτή της ζάχαρης ή του αλατιού.
2. Το αλάτι ή η ζάχαρη πρέπει να αποτελούν τα ¾ του μπολ όπου θα αναμείξετε το μείγμα scrub. Τα υλικά αυτά πρέπει να προστεθούν στο τέλος ώστε να μη λιώσουν κατά τη διάρκεια που τα ανακατεύετε.
3. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι λιωμένα αλλά να περιέχουν και κάποια μεγαλύτερα κομμάτια για να αυξηθεί η τριβή του scrub.

Για κάθε δέρμα

Ξηρό και ώριμο: αλάτι, τομάτα και ελαιόλαδο. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε τη φλούδα της τομάτας.

Με τάσεις ακμής: άσπρη ζάχαρη, έλαιο από κάρδαμο και ανανάς.

Κανονικό-Μεικτό: άσπρη ζάχαρη, έλαιο κάρδαμου, φρέσκα ακτινίδια.

Ευαίσθητο: μαύρη ζάχαρη, λάδι από αβοκάντο και αγγούρι.

Για πιο έντονη απολέπιση (ακατάλληλο για ευαίσθητη επιδερμίδα): χοντρό αλάτι, ανανάς και λάδι καρύδας.

Δείτε επίσης: 

Βελούδινα χείλη με το δικό σας lip scrub!