Μυστικά για πιο όμορφα και υγιή μαλλια

Ο δερματολόγος Dr. Χρήστος Πρεβεζάς, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για τη φροντίδα μαλλιών, την πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων της τρίχας και του δέρματος του κεφαλιού, ώστε να έχουμε πάντα λαμπερά και υγιή μαλλιά!

Ενυδατώστε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο
Η χρήση μαλακτικής κρέμας (conditioner) ή μάσκας μετά το λούσιμο είναι απαραίτητη καθώς το σαμπουάν αφαιρεί το σμήγμα, το φυσικό μαλακτικό του σώματός μας και το πιστολάκι επιπλέον αφυδατώνει την τρίχα ενισχύοντας τον τραυματισμό. Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι τα μαλακτικά θα λαδώσουν και θα βαρύνουν τα μαλλιά. Χρησιμοποιώντας όμως το κατάλληλο προϊόν θα παρατηρήσετε ότι η αντοχή των τριχών αυξάνεται ενώ τα μαλλιά γίνονται πιο λαμπερά και δε "φριζάρουν".

Χρησιμοποιείστε την κατάλληλη βούρτσα
Ένα από τα πιο συχνά αίτια τραυματισμού των μαλλιών είναι η χρήση ακατάλληλης βούρτσας. Προτιμήστε βούρτσα με "δόντια" που έχουν αμβλύ άκρο και μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Έτσι μειώνεται η τριβή με τα δικά σας μαλλιά. Ένα εύκολο τεστ εκτίμησης της βούρτσας είναι το "τεστ της παλάμης". Τοποθετήστε τη βούρτσα στην παλάμη σας και μιμηθείτε την κίνηση του χτενίσματος. Εάν το αίσθημα είναι δυσάρεστο τότε μην την αγοράσετε!

Μη χτενίζετε τα μαλλιά όταν είναι βρεγμένα
Το στέλεχος της τρίχας είναι πιο πιθανό να σπάσει όταν είναι υγρό παρά όταν είναι στεγνό. Επίσης, παίρνει την τελική του μορφή (styling) λίγο πριν στεγνώσει. Επομένως είναι προτιμότερο να ξεμπλέκουμε τα μαλλιά με τα δάκτυλα, με φορά από τη ρίζα προς την άκρη και να τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον αέρα. Τότε μπορούμε να τα χτενίσουμε μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμού του τριχικού στελέχους.

Στεγνώστε τα μαλλιά σας με φυσικό τρόπο
Η χρήση θερμαντικών συσκευών όπως το πιστολάκι, τα θερμαινόμενα ρολά και το σίδερο μαλλιών είναι αρκετά συχνή. Η απότομη όμως θέρμανση του τριχικού στελέχους οδηγεί στην αποδόμησή του και στη δημιουργία φυσαλίδων (bubble hair). Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Η βίαιη αφαίρεσή του από την τρίχα την κάνει ξηρή και εύθραυστη. Εάν πάραυτα επιθυμείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε κάποια συσκευή θέρμανσης τότε ακολουθείστε τις 2 παρακάτω οδηγίες:

α. Βάλτε το πιστολάκι σε χαμηλότερη σκάλα θέρμανσης και κρατήστε το τουλάχιστον 20 εκατοστά μακριά από το κεφάλι.

β. Βγάλτε από την πρίζα τα ρολά ή το σίδερο και αναμείνατε 2 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε. Πολλές συσκευές υπερθερμαίνονται με αποτέλεσμα η άμεση χρήση τους να είναι επιβλαβής.

Θεραπεύστε έγκαιρα την πιτυρίδα και αποφύγετε το ξύσιμο του κεφαλιού σας
Η πιτυρίδα αποτελεί την πιο κοινή πάθηση του τριχωτού της κεφαλής. Συχνά οι ασθενείς κατά τις εξάρσεις της νόσου αναφέρουν τριχόπτωση παρότι το νόσημα αυτό δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας. Αυτή λοιπόν οφείλεται στο καθημερινό ολιγόλεπτο ξύσιμο του κεφαλιού που δρα συσσωρευτικά και οδηγεί στο "σπάσιμο" του τριχικού στελέχους. Θεραπεύστε έγκαιρα λοιπόν την πιτυρίδα με την αγωγή που έχει συστήσει ο δερματολόγος σας.

Σταματήστε να επεμβαίνετε στα μαλλιά σας
Ένα τελευταίο μυστικό που δε θα ευχαριστήσει την κομμωτική και τη βιομηχανία καλλυντικών. Δυστυχώς όσο πιο πολύ εκθέτουμε τα μαλλιά μας στις διάφορες μεθόδους καλλωπισμού (πιστολάκι, ρολά, σίδερο, περμανάντ, βάψιμο, συχνό χτένισμα, εξτένσιον) τόσο πιο πολύ τα τραυματίζουμε. Επιλέξτε χτένισμα που δεν απαιτεί το τράβηγμα προς τα πίσω (κοκαλάκι ή αλογοουρά). Για όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν τη θεραπεία Brazilian Keratin θα πρέπει να επιμείνουν στη χρήση κερατίνης χωρίς φορμαλδεΰδη, ουσία που θεωρείται αλλεργιογόνος και δυνητικά καρκινογόνος

Dr Christos PREVEZAS
Dermatologist-Venereologist
Athens,Greece