Tagine με αρνί σπάλα, λαχανικά και κους κους

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

Για 4 άτοµα

 

ΥΛΙΚΑ :

700-800 γρ. αρνί σπάλα ξεκοκαλισμένη, και κοµµένη σε κύβους
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. turmeric (κιτρινόριζα) σε σκόνη
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (καυτερό)
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
2-3 σπόροι κάρδαμο
1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρο
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 κ.γ. κίμινο σε σπόρους
10 στήμονες σαφράν
1 ξύλο κανέλας
400 γρ. ντομάτες κονκασέ
2 καρότα, καθαρισµένα και κομμένα σε ζάρια
½ φλιτ ρεβύθια φουσκωμένα απο την προηγούμενη μέσα σε νερό
2 κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κολοκυθάκια μέτρια κομμένα σε κύβους.
1 ½ φλ. ζωµός κοτόπουλο
2 κ.σ. σταφίδες
4 κ.σ. αμύγδαλα ασπρισμένα
Αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε ένα γουδί τρίβετε τα μπαχαρικά σε σπόρους και τα ανακατεύετε με τα μπαχαρικά σε σκόνη.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα μπαχαρικά με το κρέας και τα αφήνετε για ένα βράδυ σκεπασμένα στο ψυγείο.
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 160 °. 
Σε δυνατή φωτιά, μέσα σε ένα τηγάνι, ρίχνετε ελαιόλαδο και σωτάρετε το μισό κρέας μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα σε μια γάστρα ή το ειδικό πήλινο σκεύος για tangine ή σε ένα σκεύος με καπάκι, που να μπορεί να μπει στο φούρνο. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με το υπόλοιπο κρέας.
Ρίχνετε και το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα μαγειρεύετε για 1 λεπτό. 
Προσθέτετε προσεκτικά την ντομάτα με το ζωμό και ξύνετε τον πάτο με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνετε τα υλικά από το τηγάνι στη γάστρα, μαζί με τα ρεβύθια, την κανέλα, το σαφράν, τα καρότα, και το αλάτι, σκεπάζετε και βάζετε το σκεύος στο φούρνο για 1 1/2-2 ώρες, (µέχρι να µαλακώσει το κρέας).
Τα τελευταία 10 λεπτά, προσθέτετε και τα κολοκυθάκια με τις σταφίδες.
Σερβίρετε με κους κους και πασπαλίζετε με χονδροκομμένο μαϊντανό και τα αμύγδαλα.