Η επιστήμη μας έχει κακά νέα: Το Σύμπαν δεν είναι αθάνατο

Το μποζόνιον του Χιγκς "μίλησε" και ανατρέπει όλη τη θεωρία για την... αθανασία του Σύμπαντος.

“Αν αξιοποιήσουμε όλα όσα ξέρουμε για τη φυσική και κάνουμε ευθείς υπολογισμούς, τότε τα νέα είναι κακά” λέει ο Joseph Lykken, φυσικός στο Fermi National Accelerator Laboratory στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

“Φαίνεται πως το Σύμπαν που ζούμε είναι εγγενώς ασταθές και σε κάποια δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα θα εξαφανιστεί” προσθέτει χαρακτηριστικά.

Το 2012 οι επιστήμονες ανακοίνωσαν μια κυριολεκτικά κοσμογονική ανακάλυψη: μάλλον βρέθηκε το υποατομικό σωματίδιο με το όνομα μποζόνιο του Χιγκς που πιστεύεται ότι δίνει στην ύλη τη μάζα της. Χρειάζονται βεβαίως περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του 100% αλλά αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να μας δώσει την απάντηση στο γρίφο όχι μόνον του πώς ξεκίνησε το Σύμπαν αλλά και πως θα τελειώσει.

“Οι υπολογισμοί μας λένε ότι σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια θα υπάρξει καταστροφή” λέει ο Lykken. “Μια φούσκα την οποία θα μπορούσατε να σκεφτείτε ως 'εναλλακτικό' σύμπαν θα εμφανιστεί, θα απλωθεί και θα μας καταστρέψει”, τονίζει.

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι η κρίσιμη μάζα για την επιβίωση του Σύμπαντος είναι τα 126 δισ. ηλεκτρονιοβολτ. Από εκεί και μετά... το χάος!

Βεβαίως, η Γη μας είναι πολύ πιθανό να έχει εξαφανιστεί από... προσώπου διαστήματος πολύ νωρίτερα, σε περίπου 4,5 δισ. χρόνια.