Το Σύμπαν είναι σε… ύφεση

Μιλάμε για οικονομική κρίση, ύφεση και συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στην Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου.

Ύφεση; Στο Σύμπαν να δείτε τι γίνεται! Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη του είδους της, που έγινε από διεθνή ομάδα αστρονόμων, το ΑΕΠ του Σύμπαντος βρίσκεται σε... βαθειά ύφεση!

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η υπογεννητικότητα των αστεριών έχει χτυπήσει κόκκινο: μόλις το 1/30 των αστεριών που γεννιόντουσαν τις ημέρες της ευημερίας του Σύμπαντος γεννιούνται σήμερα και το... κοσμικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 97%!

Η χρυσή εποχή του Σύμπαντος φαίνεται πως ήταν πριν από περίπου 11 δισεκατομμύρια χρόνια όπου ο Κόσμος βρισκόταν σε... οργασμό δημιουργίας.

Τα πρώτα άστρα άρχισαν να δημιουργούνται μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά την κοσμογονική έκρηξη του Big Bang. Tα πρώτα αυτά αστέρια ήταν τόσο τεράστια που εξαντλούσαν το καύσιμο τους πολύ γρήγορα και τελείωναν τη ζωή τους με εντυπωσιακές εκρήξεις Σούπερνοβα.

Η σκόνη και τα αέρια που εκτοξεύονταν στο διάστημα από τις εκρήξεις αυτές ανακυκλώνονται αέναα στη δημιουργία νέων άστρων. Για παράδειγμα ο Ήλιος μας πιστεύεται ότι είναι άστρο... 3G, δηλαδή τρίτης γενεάς και είναι ένα πολύ τυπικό παράδειγμα των άστρων που διαβιούν σήμερα στο Σύμπαν ως προς το μέγεθος και τη μάζα.

Ένας εκ των συμμετεχόντων στη μελέτη, ο Dr Sobral σχολιάζει: "μπορούμε να πούμε ότι το Σύμπαν μαστίζεται από μια σοβαρή και μακροχρόνια κρίση, το κοσμικό ΑΕΠ είναι μόλις το 3% αυτού που ήταν στο ζενίθ της αστρικής παραγωγής!”.

Ως εν ουρανόν και επί της Γης λοιπόν;