Δεν εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 φυγάδες αξιωματικούς

Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν το αίτημα της Άγκυρας για έκδοσή τους

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία τουλάχιστον οι 3 από τους 8 φυγάδες Τούρκους αξιωματικούς που είχαν περάσει στην Ελλάδα, μέσω Αλεξανδρούπολης, για να γλυτώσουν τις διώξεις για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν το αίτημα της Άγκυρας για έκδοσή τους.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 3 από τους 8 Τούρκους οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά το πραξικόπημα στη γείτονα. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα των Τουρκικών αρχών υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως η οποία επιχειρηματολόγησε κατά της έκδοση τους στην Τουρκία κρίνοντας πως σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει η ζωή τους.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός ήδη μέλη της οικογένειας των οικογενειών τους υφίστανται  πιέσεις και διώξεις ενώ επισήμανε πως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη συζήτηση για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω ελλείμματος δημοκρατίας.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης του αιτήματος οι 3 εκζητούμενοι υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών δεν χωρεί άλλο ένδικο μέσο εκτός αν η Τουρκία αποστείλει νέο αίτημα με άλλα αδικήματα.

Σε δήλωση του ο συνήγορος των Τούρκων, καθηγητής Χρήστος Μυλωνόπουλος αναφέρει: "Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης". 

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για πέντε ακόμα Τούρκους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...