Στην Αθήνα το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των 8 της Αλεξανδρούπολης

Έχει διαβιβαστεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με βάση τη συμφωνία έκδοσης που έχει συναφθεί μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται επισήμως από το πρωί της Τρίτης το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο, μετά την παραλαβή του αιτήματος το υπουργείο Δικαιοσύνης «προχωρεί άμεσα στον έλεγχο νομιμότητας και στη σχετική διαδικασία και εφόσον συντρέχουν οι όροι πιθανότατα αύριο Παρασκευή 19 Αυγούστου θα αποστείλει το φάκελο προς την αρμόδια Εισαγγελία».

Εξάλλου, αύριο Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί και το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει οι οκτώ στρατιωτικοί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι υπόλοιπες ημερομηνίες που έχουν οριστεί είναι 23, 24 και 25 Αυγούστου. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο δικαστικές πηγές, αναφέρει ότι το σχετικό αίτημα συντάχθηκε από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και κοινοποιήθηκε στην Αθήνα μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ.  

Η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα με βάση τη συμφωνία έκδοσης που έχει συναφθεί μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Οι οχτώ στρατιωτικοί έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου και κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής, αναμένοντας την εξέταση των αιτημάτων τους. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου από την Επιτροπή Ασύλου.

Οι 8 τούρκοι λιποτάκτες έχουν δηλώσει στις ελληνικές αρχές ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την συμμετοχή τους σε πραξικόπημα, τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας είχαν φύγει από τη βάση τους για να πάνε στην Κωνσταντινούπολη και να πάρουν τραυματίες.  Εκεί δέχτηκαν επίθεση με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω στη βάση. Επιστρέφοντας στη βάση δέχτηκαν -όπως είπαν- και άλλα πυρά με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να φύγουν άρον-άρον από την χώρα τους και να πετάξουν ως την Ελλάδα.