Σφίγγει τον κλοιό η Τουρκία για έκδοση των 8 της Αλεξανδρούπολης

Μετά τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, τη σκυτάλη παρέλαβε χθες ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

 

Κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Αθήνα η Τουρκία, με αφορμή την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικοπήματος στη χώρα τους.

Μετά τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, τη σκυτάλη παρέλαβε χθες ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να ζητήσει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής της εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης.

«Οι πραξικοπηματίες ζητούν πολιτικό άσυλο. Αλλά δεν νοείται πολιτικό άσυλο για πραξικοπηματίες», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, για να προσθέσει: «Αυτό που περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές είναι να συνεργαστούν (με την Τουρκία) και να μας παραδώσουν αυτούς τους προδότες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος στη χθεσινή συνέντευξή Τύπου του  αναφέρθηκε και στο θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα αναμένει «απτά αποτελέσματα» από την Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος και έχει διαβιβάσει στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το σχετικό υποστηρικτικό υλικό.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι το τουρκικό αίτημα θα μελετηθεί επισταμένως, το ταχύτερο δυνατόν.