Η Βίκυ Σταμάτη δεν μπορεί να πληρώσει εγγύηση λόγω capital controls

Τη διατήρηση του καθεστώτος αναστολής καταβολής των εγγυήσεων που εφαρμόστηκε λόγω των capital controls για όσους αποφυλακίστηκαν το τελευταίο τρίμηνο, ζητεί η Βίκυ Σταμάτη.

Η  σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου  η οποία συγκαταλέγεται σε εκείνους που θα πρέπει να περάσουν από το ...ταμείο άμεσα για να καταβάλουν τις εγγυήσεις που τους έχουν οριστεί προσέφυγε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μέσω του συνηγόρου της Γιάννη Παγορόπουλου, η κ. Σταμάτη στρέφεται κατά της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία δεν παρατείνεται πλέον η ισχύς της ΚΥΑ που λήγει αύριο και η οποία είχε «παγώσει» τις εγγυοδοσίες λόγω των τραπεζικών περιορισμών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, εντός πέντε ημερών, από την λήξη ισχύος της, θα πρέπει να καταβληθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα ποσά της εγγυοδοσίας που έχουν επιβληθεί σε όσους αποφυλακίστηκαν αυτό το διάστημα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Βίκυ Στάματη η οποία  αποφυλακίστηκε με απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που της επέβαλε μεταξύ άλλων περιοριστικών όρων,  εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ.

Ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, Γιάννης Παγορόπουλος υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση αλλά και την αναστολή της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας πως είναι αυθαίρετη και άνευ αντικρίσματος από τη στιγμή μάλιστα που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ  οι τραπεζικοί περιορισμοί των capital controls που δυσχεραίνουν τη συγκέντρωση και την καταβολή χρηματικών ποσών. Ο κ. Παγορόπουλος ζήτησε επίσης την έκδοση προσωρινής διαταγής η οποία πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα στο ΣτΕ.

Όπως είναι γνωστό, η Βίκυ Σταμάτη έχει δηλώσει αδυναμία να συγκεντρώσει το ποσό της εγγυοδοσίας και  οι συνήγοροι της έκαναν χρήση της σχετικής  ΚΥΑ προκειμένου να αποφυλακιστεί.