Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ

Tα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας των παιδικών χρόνων τού ιστορικού ηγέτη της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πραγματοποιήθηκαν, σήμερα το πρωί, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, παρουσία - μεταξύ άλλων - και του γενικού προξένου της Τουρκίας. 

Το πατρικό σπίτι του Ατατούρκ- πρώτου Προέδρου της Τουρκίας-  βρίσκεται μέσα στον χώρο του σημερινού Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. 

Στον χώρο του μουσείου  φιλοξενούνται φωτογραφικά ντοκουμέντα, εικόνες, δημοσιεύματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία για τη ζωή και το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ ενώ, σε περίοπτη θέση,  βρίσκεται άγαλμα του ηγέτη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μουράτ Ντασκίν. 

 Η οικία - μουσείο έχει αναπαλαιωθεί με σεβασμό στην ατμόσφαιρα της εποχής. Στο ισόγειο υπάρχει και βιβλιοθήκη, πορτρέτα του Ατατούρκ και μηχανή προβολής για ντοκιμαντέρ σχετικά με το έργο και τη ζωή του.

Στον πρώτο όροφο περιγράφεται η ζωή του στη Θεσσαλονίκη κατά την παιδική ηλικία του, το σχολείο στο οποίο πήγε, καθώς και η φοίτησή του αργότερα στο Μοναστήρι (Μπίτολα), ενώ ο τελευταίος όροφος αναφέρεται στη στρατιωτική και πολιτική του δράση, μέχρι και τον θάνατο του, στις 10 Νοεμβρίου 1938.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 1881 - Κωνσταντινούπολη, 10 Νοεμβρίου 1938) ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ανέλαβε πραξικοπηματικά μια διαμελισμένη Οθωμανική αυτοκρατορία και κατόρθωσε να τη μετατρέψει σε κράτος δυτικού προτύπου ονομάζοντάς το Τουρκία.

Προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε να συνεχίσει αγριότητες των Νεοτούρκων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων. Θεωρείται, παρ' όλ' αυτά, χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα.

Από τον λαό ο Κεμάλ προσέλαβε τον χαρακτηρισμό "Ατατούρκ", που σημαίνει "πατέρας των Τούρκων".