Πορείες διαμαρτυρίας με βυτιοφόρα στη βόρεια Ελλάδα

Βενζινοπώλες της Βόρειας Ελλάδος πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας με τα βυτιοφόρα τους. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος οργάνωσε πορεία από τον Έβρο μέχρι την Πιερία με τα ίδια τα οχήματα των βενζινοπωλών στο πλαίσιο της πανελλήνιας κινητοποίησης κατά της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Στην πορεία του Κιλκις συμμετείχαν περίπου 30 από τα συνολικά 53 βυτιοφόρα, που κατέχουν τα 77 πρατήρια καυσίμων του νομού. Οι πρατηριούχοι εκκίνησαν από το κεντρικό γήπεδο της πόλης και σταμάτησαν μπροστά από το κτίριο της Εφορίας Κιλκις και σε εκείνο της Αντιπεριφέρειας. Οι διαμαρτυρόμενοι βενζινοπώλες επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη, Χρήστο Γκουντενούδη.

Αντίστοιχες πορείες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τα Γιαννιτσά.

"Ήδη έχουμε υψηλούς φόρους στα καύσιμα, ακόμη και χωρίς την εξίσωση του ΕΦΚ. Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης. Πέρυσι τέτοια εποχή είχα ήδη 25 παραγγελίες και φέτος καμία, καθώς πολλοί δεν έχουν χρήματα και άλλοι έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

Η κατανάλωση υπολογίζω ότι θα πέσει φέτος κατά 70%-80%, κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε πολλά λουκέτα στα πρατήρια του νομού, το 70% των οποίων βασίζεται στο πετρέλαιο θέρμανσης για να επιβιώσει. Ήδη πέρυσι έκλεισαν στο νομό 25 πρατήρια και φέτος, μέχρι στιγμής, άλλα επτά", σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης του Κιλκίς, Ιωάννης Μαγλουσίδης.

"Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα πρατήρια αλλά και τους καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν να αγοράσουν πετρέλαιο. Φέτος δεν έχει "γεμίζω τη δεξαμενή". Ο κόσμος θα παραγγέλνει 150 και 200 λίτρα. Και είναι αμφίβολο, παρότι έχουν ορισθεί οι γεωγραφικές ζώνες για το επίδομα θέρμανσης, αν οι κάτοικοι των πολυκατοικιών θα δουν ποτέ επιστροφή φόρου κατανάλωσης", συνεχίζει ο κ. Μαγλουσίδης.