“Τα παιδιά δε θα έχουν ένα πιάτο φαΐ”

Η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Αγιάσου έχει μείνει χωρίς προσωπικό και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι εκκλήσεις για βοήθεια που είχαν διατυπώσει από την αρχή του χρόνου οι άνθρωποι της μονάδας προς το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τη συνέχιση της χρηματοδότησής της φαίνονται να πέφτουν στο κενό.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου στη Μονάδα είναι το γεγονός ότι οι συμβάσεις των 23 εργαζομένων έχουν λήξει ήδη από την 1η Απριλίου.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις τροφοδοτήσεις τροφίμων και λοιπών υλικών. "Τους δύο μήνες που μεσολάβησαν πληρώναμε τους προμηθευτές μας με δικά μας έξοδα. Πλέον έχουν σταματήσει πια να μας τροφοδοτούν, με αποτέλεσμα να καθίσταται πια αδύνατη η λειτουργία της μονάδας, αφού εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανηλίκων που φιλοξενεί", δηλώνει ο διοικητής Παναγιώτης Ψυρούκης.

Ο ίδιος κάνει έκκληση προς κάθε υπεύθυνο: "Τα παιδιά δε θα έχουν ένα πιάτο φαΐ". Η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Αγιάσου είναι δυναμικότητας 96 ατόμων, ωστόσο κατά μέσον όρο φιλοξενεί έως 60 παιδιά ημερησίως, καλύπτοντας το 20% των προσφερόμενων θέσεων φιλοξενίας για ανήλικους πρόσφυγες σε πανελλαδικό επίπεδο (308 θέσεις). Στη συγκεκριμένη Μονάδα, τα παιδιά δεν είναι έγκλειστα, αλλά ελεύθερα να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Οπως αναφέρουν οι άνθρωποί της, ωστόσο, τα περισσότερα, έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου ταξιδεύοντας έως τη χώρα μας από τις εμπόλεμες ζώνες όπου γεννήθηκαν, επιλέγουν να μείνουν στη μονάδα τουλάχιστον έως ότου ενηλικιωθούν. Συνολικά, έχει δεχθεί 3.500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Τα 58 φιλοξενούμενα παιδιά, 12 έως 18 ετών, διαβιούν σε ένα κέντρο χωρίς προσωπικό, εγκαταλελειμμένα στη μοίρα τους, για άλλη μια φορά.

Η ιστορική εκπομπή "60 Minutes" του αμερικάνικου δικτύου CBS κάλυψε την κοινωνική και ανθρωπιστική δράση της Μονάδας για χιλιάδες παιδιά. Η εκπομπή γυρίστηκε το Φεβρουάριο του 2013 και προβλήθηκε πρόσφατα, μόλις στις 19 Μαΐου. Από τότε όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει...

Η χρηματοδότηση της Μονάδας υπήρξε πάντα προβληματική. "Από τους 58 μήνες που λειτουργεί έχει χρηματοδοτηθεί για τους 38,5. Τα υπόλοιπα χρήματα τα έχουμε καλύψει εκ των έσω. Ομως, πια τα περιθώρια εξαντλήθηκαν, επισημαίνει ο κ. Ψυρούκης.