Οι Πόντιοι όλου του κόσμου ενώνονται στη Θεσσαλονίκη

"Μεγάλη γιορτή της ενότητας" χαρακτήρισε τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινoτήτων της Γεωργίας και συντονίστρια νεολαίας στην Ένωση της Ελληνικής Νεολαίας της Γεωργίας Ευγενία Κοτανίδη.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Γεωργία, λίγο προτού φτάσει στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος στις εργασίες, η κ. Κοτανίδη, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό όλες μαζί οι Ομοσπονδίες να καταφέρουν να ενώσουν τον ποντιακό ελληνισμό, να γνωριστούν οι νέοι μεταξύ τους, να δουν τα προβλήματα που υπάρχουν και να αναζητήσουν τρόπους επίλυσης τους.

Η ίδια σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και είναι δασκάλα ελληνικών, οπότε είναι φυσικό από τα θέματα που θα τεθούν στη Συνδιάσκεψη, πιο κοντά στην καρδιά της να είναι αυτό της Παιδείας. Όπως είπε, θα ακούσει με ενδιαφέρον τις ομιλίες των πανεπιστημιακών για την ποντιακή διάλεκτο και την άποψή τους για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην χαθεί και "να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές".

Η κ. Κοτανίδη υπογράμμισε ότι η ελληνική διασπορά στη Γεωργία έχει μειωθεί, καθώς πολλοί ομογενείς έφυγαν για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρωσία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ωστόσο η "ποντιακή καρδιά" στη Γεωργία εξακολουθεί να χτυπάει πολύ δυνατά. "Εμείς είμαστε εδώ για να κρατάμε τον ελληνισμό" ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στη χώρα μας, σημείωσε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού "πονάμε για την Ελλάδα" και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα είναι η ιστορική μας πατρίδα, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάτι γι αυτήν".

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 4 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.