Πυρκαγιές Ηλείας: Μίλησαν για οργανωμένο σχέδιο οι κατηγορούμενοι!

Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει από το Τριμελές Εφετείο Πατρών η εκδίκαση των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007.

Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν και την Τρίτη 14 Οκτωβρίου αναμένεται η πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, από την πλευρά του, ο πρώην Νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, στη διάρκεια της απολογίας του, μίλησε "για μια σειρά λαθών από πλευράς και της Αστυνομίας, που οδήγησαν στην τραγωδία", όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πελοπόννησος", ενώ στο εδώλιο κάθισε και ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος.

Ο κ. Χρονόπουλος προκάλεσε αίσθηση με την απολογία του, καθώς στην επιχειρηματολογία του, υποστήριξε ότι οι φωτιές οφείλονταν σε οργανωμένο σχέδιο καταστροφής και δεν υπήρχε πιθανότητα διάσωσης.

Ο κ. Καφύρας σημείωσε ότι "δεν περίμεναν τέτοια βιβλική καταστροφή, ούτε μπορούσαν να την αντιληφθούν" και τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επικινδυνότητα εκείνων των 24 ωρών.

"Υπήρχε Πρόεδρος Κοινότητας που όταν η φωτιά πλησίαζε εκείνος κοιμόταν. Θεωρώ ότι γίναμε λάθη από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις τοπικές κοινωνίες", ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του κατά πόσο θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί από τις προηγούμενος μέρες, η ύπαρξη ενός χώρου συγκέντρωσης σε κάθε χωριό, σε περίπτωση καταστροφής, ο κ. Καφύρας υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να το υποδείξει αυτό κι ότι ήταν ευθύνη της πυροσβεστικής και του Δασαρχείου. Ο Χαράλαμπος Καφύρας είπε ότι έχει αναλάβει  ο ίδιος, στον βαθμό που του αναλογεί, την ηθική ευθύνη και γι αυτό δεν κατέβηκε υποψήφιος σις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο Πανταζής Χρονόπουλος είπε ότι είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για να σώσει κόσμο με κίνδυνο της ίδια της ζωής του και οως ένα 24ωρο πριν τις φωτιές ο ίδιος είχε σπεύσει στα γύρω χωριά και είχε ενημερώσει τους τοπικούς προέδρους. Είπε ακόμα ότι οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, καθώς σε πολύ κοντινές αποστάσεις ακούγονταν εκρήξεις και σημείωσε ότι σε μία περίπτωση βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός.

"Αν δει κανείς τα μέτωπα που είχαν σχηματιστεί ήταν όλα μια ευθεία και υπήρχε απόσταση στο ένα από το άλλο. Δεν υπήρψε καμιά δυνατότητα παρέμβασης, γιατί όλα αυτά ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο", ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος πλήρωσε πολιτικά αυτή την άποψη, καθώς μίλησε για σειρά πολιτικών παρεμβάσεων για την καθαίρεσή του.