Αντικύθηρα: Τα νέα ευρήματα, το χάλκινο δόρυ και η άγκυρα

Ένα χάλκινο δόρυ μήκους περίπου δύο μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα και τα χάλκινα μέρη κλίνης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα που ανέσυραν οι αρχαιολόγοι από το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Στο χώρο του ναυαγίου, η ελληνοαμερικανική ερευνητική αποστολή εντόπισε μεγάλη συσσώρευση μετάλλου, που αποκαλύπτει την ύπαρξη χάλκινων αγαλμάτων.

Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερο βυθισμένο πλοίο, επειδή το 2012 ανελκύστηκαν δύο μολύβδινα στελέχη ξύλινης άγκυρας των ρωμαϊκών χρόνων και ένας αμφορέας. Τα ευρήματα αυτά φέρνουν πιο κοντά την πιθανότητα να υπήρχε και δεύτερο πλοίο που ναυάγησε την ίδια χρονική στιγμή.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι έχουν ανασυρθεί μόνο τα επιφανειακά αντικείμενα που μετέφερε το πλοίο, μια "ολκάς", με χωρητικότητα που εκτιμάται στους 300 τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο ναυάγησε το δεύτερο τέταρτο του 1ου π.Χ. αιώνα, στην ανατολική ακτή των Αντικυθήρων, στη διάρκεια καταιγίδας.

Κατευθυνόταν προς Ιταλία και ήταν κατάφορτο με έργα τέχνης που προέρχονταν είτε από τη Δήλο, είτε από την Έφεσο, είτε από την Πέργαμο.

Το φορτίο του αποτελούσαν γλυπτά, κοσμήματα, αγγεία, σκεύη και νομίσματα.