Βίντεο: Οι αρχαιολόγοι χαρτογραφούν το βυθό των Αντικυθήρων

Μπορεί η μερίδα του λέοντος της επικαιρότητας να είναι στραμμένη στην Αμφίπολη και τις ανακαλύψεις που έρχονται σταδιακά στο φως, όμως μία ακόμα αρχαιολογική έρευνα, αυτή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς σε αυτή συμμετέχουν εκτός από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. Το όνομα της σημαντικής αυτής αποστολής στο πέρασμα μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων έχει την ονομασία "Επιστροφή στα Αντικύθηρα".

Όπως είχε πει σε συνέντευξή της στο news.gr, η επικεφαλής της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, το 2012 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιστροφή στο νησί. "Το θέμα των Αντικυθήρων δεν είχε κλείσει οριστικά, έπρεπε να βρεθεί η ευκαιρία και να συνεχιστεί η Έρευνα. Κατά την έρευνα του 2012 ανελκύστηκαν τα μολύβδινα στελέχη μιας ξύλινης άγκυρας και ένας αμφορέας χαρακτηριστικός του φορτίου του. Όμως δεν αρκεστήκαμε στα ευρήματα αυτά, δεν γνωρίζαμε μάλιστα εάν ανήκουν στο ίδιο ναυάγιο ή σε ένα δεύτερο πλησίον αυτού".

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πώς γίνεται η χαρτογράφηση της περιοχής του ναυαγίου με ειδικά υποβρύχια μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Το θέαμα είναι σε κάθε περίπτωση συναρπαστικό...