Αντικύθηρα: Ορατό το ενδεχόμενο του διπλού ταυτόχρονου ναυαγίου

Στις 15 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η δεύτερη διεθνής αποστολή από Αμερικανούς, Ελβετούς και Έλληνες χρηματοδότες, επιστήμονες και δύτες στα Αντικύθηρα.

Οι έρευνες που προηγήθηκαν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη και δεύτερου βυθισμένου σκαριού που φέρει τον ίδιο τύπο κεραμικής της ρωμαϊκής περιόδου όπως στο πλοίο του μηχανισμού. Είναι πιθανό, υπό τα νέα δεδομένα, το σκάφος αυτό να ταξίδευε μαζί με εκείνο που βυθίστηκε. Σαν αποτέλεσμα, αναζητούνται απαντήσεις από τους αρχαιολόγους και προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συστηματική μελέτη του μηχανισμού από διεθνή ομάδα ειδικών τα τελευταία χρόνια και η δημοφιλία της πρόσφατης έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το πολύτιμο φορτίο του πλοίου, συνέβαλαν αποφασιστικά στο να ενωθούν οι δυνάμεις όλων των ενδιαφερομένων για να έρθουν από το βυθό της θάλασσας στην επιφάνεια ευρήματα του ναυαγίου που δεν είχαν ανασυρθεί.

Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες και ευρήματα για το ναυάγιο που βρέθηκε στο νησί και προκρίνει υποθαλάσσιες αυτοψίες.

Οι δύτες της δεύτερης αποστολής έχουν στη διάθεσή τους τη σχολή Exosuit. Πρόκειται για ένα σκάφανδρο κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που δίνει στον χρήστη την αυτονομία να μείνει να μείνει πολλές ώρες στον βυθό, σε μεγάλο βάθος, και να εργαστεί απερίσπαστα χωρίς τον περιορισμό του χρόνου και την επιβεβλημένη αποσυμπίεση των κλασικών καταδυτικών στολών με μπουκάλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά παγκοσμίως που το σκάφανδρο θα χρησιμοποιηθεί για την ενάλια αρχαιολογία.